Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Ansvarsfull mat på tallriken på Gastro Helsinki-mässan

Jord- och skogsbruksministeriet 15.3.2016 14.27
Pressmeddelande

I de offentliga storköken i de nordiska länderna tillreds dagligen över sex miljoner måltider. Måltiderna bör vara såväl välsmakande, hälsosamma som miljömässigt hållbara. Jord- och skogsbruksministeriets gemensamma avdelning Ansvarsfull mat på tallriken (6k69) på Gastro 2016 i Helsingfors mässcentrum den 16 - 18 mars samlar ihop experter och toppkockar som ger tips om hur man väljer miljömässigt ansvarsfull, säsongenlig och hälsosam mat på tallriken. Ansvarsfulla val är också ett av temaområdena på seminariet Hållbara offentliga kök i Norden som ordnas den 18 mars.

På mässavdelningen får besökare veta mer om bl.a. hur använda Hjärtmärket och inhemsk växtprotein vid ansvarsfull planering av matsedlar, vilka receptfunktioner Ekoruokakone har, mallar för matsedlar, priskalkyler över ekomat samt om Närmatsguidens nyaste produktgruppspecifika upphandlingskriterier. Vidare presenterar man Smakalfabetet-diplomet som beviljas daghem. På avdelningen ordnas dagligen lekfulla tävlingar, bl.a. Sokkokokki och säsongbingo.

Meppen Sirpa Pietikäinen och köksmästarna Henri Alén, Heikki Ahopelto och Kim Palhus gästar också avdelningen.  Onsdag den 16 mars kl. 11:00 förkunnas vinnaren av Säsongmattävlingen på Wellness-scenen (hall 6) av Pietikäinen och Alén. Jord- och skogsbruksministeriet, Hjärtförbundet, Statens näringsdelegation, Naturresursinstitutet, Åbo universitet, Ammattikeittiöosaajat, Luomuliitto, projektet EkoNu, projektet Ruokakoulu-Matskolan och EkoCentria är representerade på den gemensamma avdelningen. 

På Gastro Helsinki-mässan ordnas också en nationell skolmatstävling den 16 mars. Den 17 – 18 mars tävlas det om titlarna Årets kock och Årets servitör. Tävlingarna öppnas av jord- och skogsbruksministeriets kanslichef Jaana Husu-Kallio som också är tävlingarnas beskyddare. 

Innovativa åtgärder och god praxis i nordiska offentliga storkök

Fredag den 18 mars samlar seminariet Hållbara offentliga kök i Norden ihop sakkunniga, utvecklare, upphandlingsansvariga, matföretagare och beslutsfattare inom offentlig bespisning i Finland och övriga nordiska länder.  Seminariet som ordnas i samband med Gastro Helsinki-mässan fokuserar på äldres bespisning, minskat matsvinn i storkök och hållbar offentlig upphandling.  Ett ytterligare tema är Miljöpass-examen som är ett unikt sätt i Norden att utbilda storkökspersonal i miljöfrågor.

Seminariet är en del av mattemaprogrammet under Finlands ordförandeskap i Nordiska ministerrådet 2016. Seminariet arrangeras i samarbete med jord- och skogsbruksministeriet och Motiva Ab.


Ytterligare information om den gemensamma avdelningen:
Avdelningens program (på finska)
Petri Koskela, överinspektör, jord- och skogsbruksministeriet, tfn 0295 162 382, [email protected]
Anu Arolaakso, projektchef, EkoCentria, tfn 044 785 4048, [email protected]

Ytterligare information om seminariet och övriga matevenemang under ordförandeskapet:
Seija Ahonen-Siivola, överinspektör, jord- och skogsbruksministeriet, tfn 0295 162 173, [email protected]
www.mmm.fi/norden2016/mat

Mat och jordbruk