Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Vastuulliset valinnat lautaselle Gastro Helsinki -messuilta

Maa- ja metsätalousministeriö
15.3.2016 14.27
Tiedote

Julkisissa ammattikeittiöissä valmistetaan päivittäin Pohjoismaissa yli kuusi miljoonaa ateriaa. Aterioiden tulisi olla yhtä aikaa maukkaita, terveellisiä ja ympäristönäkökulmasta kestäviä. Maa- ja metsätalousministeriön Vastuulliset valinnat lautasella -yhteisosasto (6k69) kokoaa 16.–18.3. järjestettäville Gastro Helsinki -messuille Helsingin Messukeskukseen vastuullisen ruuan asiantuntijat ja mestarikokit, jotka kertovat omat vinkkinsä siitä, miten ympäristövastuullinen, sesonginmukainen ja terveellinen ruokalautanen voidaan koostaa. Vastuullisia valintoja pohditaan myös Kestävä pohjoismainen ammattikeittiö -seminaarissa 18.3.

Vastuulliset valinnat lautasella -osastolla (6k69) voi tutustua mm. Sydänmerkin ja kotimaisen kasviproteiinin käyttömahdollisuuksiin vastuullisessa ruokalistasuunnittelussa, Ekoruokakoneen reseptitoimintoihin, malliruokalistoihin, luomuruuan käyttöhintalaskelmiin sekä Lähisoppaan uusimpiin tuoteryhmäkohtaisiin hankintakriteereihin. Lisäksi esittelyssä on päiväkodeille myönnettävä Makuaakkoset-diplomi. Osastolla kisataan päivittäin leikkimielisen sokkokokki-ruokakilpailun ja sesonkibingon parissa.

Vastuulliset valinnat lautasella -osastolla vierailevat MEP Sirpa Pietikäinen ja keittiömestarit Henri Alén, Heikki Ahopelto ja Kim Palhus. Keskiviikkona 16.3. klo 11:00 Wellness-lavalla (halli 6) Pietikäinen ja Alén julkistavat Sesonkiruokakilpailun voittajan. Yhteisosastolla on mukana maa- ja metsätalousministeriö, Sydänliitto, Valtion ravitsemusneuvottelukunta, Luonnonvarakeskus, Turun yliopisto, Ammattikeittiöosaajat, Luomuliitto, EkoNu-hanke, Ruokakoulu-Matskolan -hanke ja EkoCentria.

Gastro Helsinki -messuilla käydään Valtakunnallinen kouluruokakilpailu keskiviikkona 16.3.  Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -titteleistä kilpaillaan 17.–18.3. Kilpailut avaa niiden suojelijana toimiva maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.

Pohjoismaisen ammattikeittiön innovatiiviset ratkaisut ja hyvät käytännöt tarkastelussa

Kestävä pohjoismainen ammattikeittiö -seminaari kokoaa perjantaina 18.3. ruokapalvelun ammattilaiset, kehittäjät, hankinnoista vastaavat, ruokayrittäjät ja päättäjät niin Suomesta kuin muista Pohjoismaista. Gastro Helsinki -messujen yhteydessä järjestettävässä seminaarissa keskitytään ikääntyneiden ruokapalveluihin, ruokahävikin vähentämiseen ammattikeittiöissä ja kestäviin julkisiin hankintoihin. Lisäksi esillä on Ympäristöosaava-tutkinto, joka on Pohjoismaissa ainutlaatuinen tapa kouluttaa ammattikeittiöhenkilöstöä ympäristöasioissa.

Seminaari on osa Suomen Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajuuskauden ruoka-teeman ohjelmaa. Seminaarin järjestävät yhteistyössä maa- ja metsätalousministeriö ja Motiva Oy.

Lisätietoja Vastuulliset valinnat lautasella -osastosta:
Vastuulliset valinnat lautasella -osaston ohjelma
Petri Koskela, ylitarkastaja, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0295 162 382, [email protected]
Anu Arolaakso, projektipäällikkö, EkoCentria, p. 044 785 4048, [email protected]

Lisätietoja Kestävä pohjoismainen ammattikeittiö -seminaarista ja muista puheenjohtajuuskauden ruokatapahtumista:
Seija Ahonen-Siivola, ylitarkastaja, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0295 162 173, [email protected]
www.mmm.fi/norden2016/ruoka

Ruoka ja maatalous