Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Gemensam vildsvinsjakt ett exempel på jägarnas samarbete

Jord- och skogsbruksministeriet
23.2.2018 9.56 | Publicerad på svenska 23.2.2018 kl. 11.24
Nyhet

Vildsvinspopulationen har ökat i Finland. Förutom att det skapar nya intressanta jaktmöjligheter, innebär det också en ökad risk för spridning av afrikansk svinpest (ASF). Den gemensamma jakten på vildsvin som ordnas under helgen är ett exempel på jaktföreningarnas goda samarbete och yrkesskicklighet när det gäller att förvalta populationen.

Jaktföreningarna deltar i jakten i områden där vildsvin påträffas. Fredagen den 23 februari jagar man vildsvin bland annat i Kouvola och på lördagen den 24 februari i Egentliga Finland där flera föreningar jagar tillsammans. I jakten deltar också jord- och skogsbruksminister Jari Leppä och kanslichef Jaana Husu-Kallio.

– Det är spännande att se om vildsvin råkar passera vårt jaktpass. Det kräver kunnande och tålamod att hitta goda vildsvinsmarker. Det finns också en annan synvinkel när vi tänker på förvaltning av populationen. Vildsvin sprider afrikansk svinpest i Europa och jakt är ett sätt att försöka motverka spridning, säger minister Leppä.

 I Finland har vildsvin brett ut sig över ett relativt litet område, men det är väl det att arten är rätt så sällsynt hos oss och att jaktlagen har en god anda som gör att fritidssysselsättningen upplevs som attraktiv. Hur många jägare kan säga att de skjutit ett vildsvin i Finland? Säkert inte så många, säger Husu-Kallio när hon berättar om vildsvinet hon fällt.

Vildsvin är en ny viltart i Finland och vildsvinsjakt en ny och spännande jaktform. Under helgen får deltagarna också information om vildsvinsjakt, lagning av viltmat och afrikansk svinpest.

– Vildsvin är en intressant nykomling i våra skogar. Jakten är utmanande, varför det är viktigt att vi satsar också på jägarnas utbildning. Jägarförbundet har just kommit ut med en handbok för jägare. Tillsammans med Finlands viltcentral ordnar vi också kurser för personer som deltar i storviltassistans, säger Tuomas Hallenberg, jägarförbundets ordförande.

Ytterligare information om evenemanget finns på Finlands jägarförbunds webbsidor (på finska).
Jord- och skogbruksministeriet: Pressmeddelande 8.2.2018          

Mer information:
Vesa Ruusila, chef för enheten för vilt och fiske, jord- och skogsbruksministeriet, tfn 0295 16 2051, [email protected]

Teemu Simenius, organisationschef, Finlands jägarförbund, tfn 050 331 5330, [email protected]

Djur och växter Jari Leppä Mat och jordbruk Vilt