Hoppa till innehåll
Media

JSM på Suomiareena: Minister Leppä diskuterar livsmedelspolitik, och på torget kan man bekanta sig med bioekonomi

jord- och skogsbruksministeriet
Utgivningsdatum 7.7.2017 9.17 | Publicerad på svenska 7.7.2017 kl. 15.56
Nyhet
Minister Jari Leppä (Foto: SRK, Laura Kotila)

Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä diskuterar livsmedelspolitik, skogsfrågor och bioekonomi på Suomiareena i Björneborg den 10–11 juli. I Finland 100 år-tältet på medborgartorget har man den 12–13 juli möjlighet att bekanta sig med bioekonomi och återvinning av näringsämnen i samband med att jord- och skogsbruksministeriet presenterar nya produkter och råvaror.

Minister Jari Leppä talar om njutbara och hållbara livsmedelsval under Marthaförbundets och S-gruppens diskussion ”Elämmekö ruokakuplassa?” i köpcentret Puuvilla den 10 juli kl. 11.45. Under paneldebatten ”Biotalous – ilmastomuutoksen syntipukki vai ratkaisu?”, som Centralförbundet för lant- och skogbruksproducenter MTK ordnar på scenen på Antinkatu 5 på måndag kl. 15.15, lyfter minister Leppä fram bioekonomins möjligheter.

Utöver de möten som minister Leppä deltar i kommenterar han även S-gruppens Matmanifest, som offentliggörs under Suomiareena, och bekantar sig med Lantmäteriverkets kartutställning och Karelens dolda kartor.

På tisdag kl. 10 besöker Jari Leppä scouternas evenemang i köpcentret BePOP för att diskutera skogar och skyddet av den finska naturen. Under ProKalas evenemang bedömer minister Leppä hur finländarna kan bereda mer plats för inhemsk fisk på matbordet.

Bioekonomi på Suomiareenas medborgartorg den 12–13 juli

På onsdag och torsdag den 12–13 juli kl. 10–17 kan besökarna bekanta sig med finländsk bioekonomi på Suomiareenas medborgartorg, dvs. på salutorget i Björneborg. I Finland 100 år-tältet kan man bekanta sig närmare med bioekonomiprodukter och -råvaror. I tältet presenteras också regeringens spetsprojekt för återvinning av näringsämnen. Det projekt som genomförs av Naturresursinstitutet tillhandahåller information om praktiska lösningar och finansieringsmöjligheter. Välkommen med och ta reda på hur spillning omvandlas till sedlar! Läs mer om kretsloppet av näringsämnen: mmm.fi/sv/kretsloppsekonomi

Mer information om det som händer inom bioekonomin och vetenskapen finns i Forststyrelsens långtradare Bioaika som allmänheten kan besöka på torget i Björneborg den 10–14 juli.

Mer information om evenemangen finns på Suomiareenas webbplats www.suomiareena.fi

Ytterligare information:

Risto Lahti, specialmedarbetare, tfn 050 565 0424

Virpi Komulainen, informatör, tfn 0295 162 110

Bioekonomi Fiskar Jari Leppä Mat och jordbruk Natur och klimat Skogar