Hoppa till innehåll
Media

Ambassadkock berömmer den finländska matens kvalitet, renhet och smak

jord- och skogsbruksministeriet
Utgivningsdatum 2.9.2022 14.52 | Publicerad på svenska 6.9.2022 kl. 15.58
Nyhet

Chef Jade Klaasen bekantade sig med finländsk matlagning, minskandet av matsvinn och den finländska matkulturen. Chef Jade anser att finländare borde lyfta fram sin matkultur mer.

Söndagen den 4 september firas Finländska matens dag. I butiker känner man igen finländsk mat på märket Gott från Finland. Märket är kännetecknet för en finländsk matkedjas samarbete.

Men vad tycker man ute i världen om finländsk mat?

Chef Jade Klaasen, som är kock på Finlands ambassad i Sydafrika, berömmer den finländska matens renhet, smaker och färskhet.  Hon besökte nyligen Finland för första gången, då hon var utsänd på en studieresa av ambassaden.

Sydafrika är en verklig kulturvagga, också när det gäller matkultur. Det finns delikatesser från så gott som alla länder, men finländsk mat lyser med sin frånvaro. Därför var den finländska matkulturen okänd för chef Jade.

– Det är en glädje att laga mat av finska, högklassiga råvaror, som vi inte har i Sydafrika just nu.

Chef Jade var imponerad av det stora urvalet av potatis-, svamp- och fisksorter i Finland.

– Finland kan vara stolt över sina färska och rena råvaror, som dessutom smakar bra. Finländarna borde lyfta fram sin matkultur mera, säger chef Jade.

Chef Jade tar med sig bitar av Finland hem

Chef Jade kan numera tituleras ambassadör för finländsk mat, eftersom hon i sitt arbete har till uppgift att tillreda maten som serveras ambassadens gäster vid olika tillställningar i Sydafrika och att berätta om finländsk matkultur.

Hon lagar också ofta finländsk mat för sina närmaste.

Under sin studieresa bekantade sig chef Jade med tillagningen av finländsk mat, minskningen av matsvinn och med den finländska matkulturen under ledning av köksmästare Kim Palhus. De gick i matbutiker och till partihandeln, besökte en lantgård, åt på restaurang och plockade bär. 

– Det är fantastiskt att alla har rätt att plocka bär och svamp och att fiska i Finland. 

Eftersom man inte kan få finska bär i Sydafrika, tar chef Jade med sig pulver som är gjort på torkade bär och av det tillreder hon sin favoritdessert bärtarteletter.

Under sin studieresa ville chef Jade absolut smaka på renkött, och det var en positiv överraskning för henne.

Hon säger att viltkött smakar olika i Finland och i Sydafrika. Chef Jade säger att man använder mycket kryddor vid tillagningen av vilt i Sydafrika, vilket inte är fallet i Finland. Viltkött, som kött överlag, tillreds ofta över öppen eld.

I fråga om produkter för konsumenter berättar chef Jade att urvalet av veganska, glutenfria och laktosfria produkter är mycket mer begränsat i Sydafrika än i Finland. Sådana ska hon ta med sig hem, och hon hoppas snart få se dem också på butikshyllorna i sitt hemland.

– Finländsk mat är inte särskilt välkänt i Sydafrika. I dag finns egentligen bara havregryn och lakrits som är från Finland i butikerna.

Tilläggsinformation:

 Kirsi Viljanen, jord- och skogsbruksministeriet, 040 509 8986

Mat och jordbruk