Hoppa till innehåll
Media

Suomalaiselle sianlihalle uusi vientilupa Etelä-Afrikkaan

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 26.1.2024 13.35
Tiedote

Etelä-Afrikka on hyväksynyt suomalaisen kuumentamattoman, jäädytetyn sianlihan tuonnin markkinoilleen.

Suomi ja Etelä-Afrikka ovat sopineet kuumentamattoman sianlihan viennin ehdoista ja viennissä käytettävästä eläinterveystodistuksesta. Vienti voi alkaa sitten kun Etelä-Afrikan viranomaiset ovat lisänneet suomalaiset liha-alan laitokset Etelä-Afrikan hyväksymien laitosten listaan.

Sianlihan markkinoillepääsyhanke käynnistettiin syyskuussa 2011. Suomi sai vuosi sitten tammikuussa 2023 vientiluvan kuumennettujen sianlihatuotteiden vientiin Etelä-Afrikkaan, joten kuumentamattomalle lihalle saatu vientilupa kasvattaa vientimahdollisuuksia entisestään. 
-    Tämä vientilupa Etelä-Afrikkaan on tärkeä askel eteenpäin elintarvikeviennin mahdollisuuksien lisäämiseksi. Ministeriö, Ruokavirasto ja suurlähetystö ovat tehneet pitkään töitä asian edistämiseksi ja työ kantaa hedelmää. Ovi on nyt auki suomalaisyrityksille myös kuumentamattoman sianlihan viennin suhteen, iloitsee maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah. 

Etelä-Afrikka on kiinnostava markkina suomalaisille elintarvikkeille. Suomesta voi viedä Etelä-Afrikkaan sianlihan lisäksi esimerkiksi myllyteollisuustuotteita, kalastustuotteita sekä muna- ja maitotuotteita. Käynnissä on lisäksi siipikarjanlihan markkinoillepääsyhanke, joka käynnistettiin yhtä aikaa sianlihan markkinoillepääsyhankkeen kanssa syyskuussa 2011, mutta sen osalta hyväksyntäprosessi on vielä kesken.
Ruokaviraston sivulla  on lisätietoa elintarvikeketjun tuotteiden kaupallisesta viennistä Suomesta Etelä-Afrikkaan:  https://www.ruokavirasto.fi/teemat/tuonti-ja-vienti/vienti-eun-ulkopuolelle/maakohtaista-vientitietoa-kontissa/afrikka/etela-afrikka/

Lisätietoja:
Maa- ja metsätalousministeriö:
Eläinlääkintöneuvos Hentriikka Kontio p. 0295162423 sähköposti: hentriikka.kontio@gov.fi 

Ruokavirasto:
Jaostopäällikkö Tanja Nurmi p. 0505051223 sähköposti: tanja.nurmi@ruokavirasto.fi