Fjäderfäkött och hönsägg får nu exporteras till Singapore
![](/documents/1410837/20654099/Kananmuna+pakkaus.jpg/fbd7da2b-4f64-2c49-ac09-cae42db47353?t=1588749567000&width=1200)
Finland har fått ytterligare tillstånd för att exportera livsmedel till Singapore. Singaporemyndigheten beviljade denna vecka exporttillstånd för fjäderfäkött och hönsägg. Det har varit en lång process: Finlands projekt för marknadstillträde har pågått sedan år 2016.
Det föregående exporttillståndet för finländska livsmedel beviljades av Singaporemyndigheten i april 2020, då för köttkonserver och äggprodukter. Finland har också exporttillstånd för nöt-, gris- och renkött. Export av andra livsmedel förutsätter inte något särskilt förfarande för exporttillstånd.
Livsmedelsverkets roll i projektet för marknadstillträde för fjäderfäkött och hönsägg har varit betydande. Livsmedelsverket har sammanställt de omfattande utredningar som projekten för marknadstillträde har krävt samt ordnat en revision som Singaporemyndigheterna utförde i Finland i september 2019.
Jord- och skogsbruksministeriets kanslichef Jaana Husu-Kallio tackar Livsmedelsverket för det långsiktiga arbetet för att främja exporten av finländska livsmedel. Hon vill också tacka myndigheterna i Singapore, med vilka projektet har främjats i gott samarbete.
I fjol exporterade Finland griskött, fiskberedningar, mejeriprodukter, choklad, bageriprodukter, frukt- och växtsaft, starka alkoholdrycker, vatten på flaska och maltdrycker samt djurfoder och foderenzymer till Singapore. Kanslichef Jaana Husu-Kallio tror att exporten ökar och blir mångsidigare i och med de nya exporttillstånden.
- I Singapore finns en solvent kundkrets för finländska mervärdesprodukter av hög kvalitet.
Mer information:
Hentriikka Kontio, veterinärråd, tfn 0295 16 2423