Hoppa till innehåll
Media

Fjäderfäkött och hönsägg får nu exporteras till Singapore

jord- och skogsbruksministeriet
Utgivningsdatum 6.5.2020 9.38 | Publicerad på svenska 6.5.2020 kl. 11.43
Pressmeddelande

Finland har fått ytterligare tillstånd för att exportera livsmedel till Singapore. Singaporemyndigheten beviljade denna vecka exporttillstånd för fjäderfäkött och hönsägg. Det har varit en lång process: Finlands projekt för marknadstillträde har pågått sedan år 2016.

Det föregående exporttillståndet för finländska livsmedel beviljades av Singaporemyndigheten i april 2020, då för köttkonserver och äggprodukter. Finland har också exporttillstånd för nöt-, gris- och renkött. Export av andra livsmedel förutsätter inte något särskilt förfarande för exporttillstånd.

Livsmedelsverkets roll i projektet för marknadstillträde för fjäderfäkött och hönsägg har varit betydande. Livsmedelsverket har sammanställt de omfattande utredningar som projekten för marknadstillträde har krävt samt ordnat en revision som Singaporemyndigheterna utförde i Finland i september 2019.

Jord- och skogsbruksministeriets kanslichef Jaana Husu-Kallio tackar Livsmedelsverket för det långsiktiga arbetet för att främja exporten av finländska livsmedel. Hon vill också tacka myndigheterna i Singapore, med vilka projektet har främjats i gott samarbete.

I fjol exporterade Finland griskött, fiskberedningar, mejeriprodukter, choklad, bageriprodukter, frukt- och växtsaft, starka alkoholdrycker, vatten på flaska och maltdrycker samt djurfoder och foderenzymer till Singapore. Kanslichef Jaana Husu-Kallio tror att exporten ökar och blir mångsidigare i och med de nya exporttillstånden.

- I Singapore finns en solvent kundkrets för finländska mervärdesprodukter av hög kvalitet.

Mer information:

Hentriikka Kontio, veterinärråd, tfn  0295 16 2423