Fjäderfäkött och hönsägg får nu exporteras till Singapore

jord- och skogsbruksministeriet
Utgivningsdatum 6.5.2020 9.38 | Publicerad på svenska 6.5.2020 kl. 11.43
Typ:Pressmeddelande

Finland har fått ytterligare tillstånd för att exportera livsmedel till Singapore. Singaporemyndigheten beviljade denna vecka exporttillstånd för fjäderfäkött och hönsägg. Det har varit en lång process: Finlands projekt för marknadstillträde har pågått sedan år 2016.

Det föregående exporttillståndet för finländska livsmedel beviljades av Singaporemyndigheten i april 2020, då för köttkonserver och äggprodukter. Finland har också exporttillstånd för nöt-, gris- och renkött. Export av andra livsmedel förutsätter inte något särskilt förfarande för exporttillstånd.

Livsmedelsverkets roll i projektet för marknadstillträde för fjäderfäkött och hönsägg har varit betydande. Livsmedelsverket har sammanställt de omfattande utredningar som projekten för marknadstillträde har krävt samt ordnat en revision som Singaporemyndigheterna utförde i Finland i september 2019.

Jord- och skogsbruksministeriets kanslichef Jaana Husu-Kallio tackar Livsmedelsverket för det långsiktiga arbetet för att främja exporten av finländska livsmedel. Hon vill också tacka myndigheterna i Singapore, med vilka projektet har främjats i gott samarbete.

I fjol exporterade Finland griskött, fiskberedningar, mejeriprodukter, choklad, bageriprodukter, frukt- och växtsaft, starka alkoholdrycker, vatten på flaska och maltdrycker samt djurfoder och foderenzymer till Singapore. Kanslichef Jaana Husu-Kallio tror att exporten ökar och blir mångsidigare i och med de nya exporttillstånden.

- I Singapore finns en solvent kundkrets för finländska mervärdesprodukter av hög kvalitet.

Mer information:

Hentriikka Kontio, veterinärråd, tfn  0295 16 2423