Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Startskott för spetsprojekt som gäller kretsloppsekonomi sker 19–20.4.2016

Överallt finns det möjligheter att återvinna näringsämnen–vid åkerkanter och i avloppsrör i reningsverk. Nya innovationer uppstår hela tiden och Finland har åtagit sig uppgiften att bli en föregångare inom återvinning av näringsämnen. 

Det spetsprojekt i statsminister Juha Sipiläs regeringsprogram som gäller kretsloppsekonomi är ett svar på återvinningsutmaningen. Projektet startade med ett seminarium i Helsingfors den 19–20 april. Seminariet samlade ihop experterna inom återvinning av näringsämnen: företag, forskare, jordbrukare, kommuner, regionala företagsservicecentraler och utvecklingsbolag. Seminariet öppnades av jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen.

Hur kan de näringsämnen som finns i gödsel, reningsverksslam och annat organiskt material återvinnas och gårdarnas lönsamhet förbättras? Och hur främjar regeringens spetsprojekt eller forskningen inom området företagsamheten inom kretsloppsekonomin? I seminariet fokuserade man på dessa frågor samt på återvinning genom praktiska exempel. 

Seminariet ordnades av jord- och skogsbruksministeriet, miljöministeriet, Naturresursinstitutet, landsbygdsnätverket och arbets- och näringsministeriet i samarbete med EU:s strategi för Östersjön och European Sustainable Phosphorus Platform (europeisk plattform för hållbar användning av fosfor – ESPP).

Plats: Hotel Scandic Park, Mannerheimvägen 46, Helsingfors
Tid: 19–20.4.2016

Anmälningstiden har nu gått ut. Här kan du följa seminariet online: bit.ly/ravinteetkiertoon

Alla presentationer läggs upp på ministeriets SlideShare och YouTube-konto efter seminariet.

Bilder (Anna Toppari/Luke)

Diskutera på Twitter: #ravinteetkiertoon

Ytterligare information:
Tarja Haaranen, samordnare för projektet Återvinning av näringsämnen från jordbruk,
tfn 029 532 6428, [email protected]

Noora Mantere, tfn 040 737 1404, fornamn.efternamn@gmail.com