Hoppa till innehåll
Media

Finlands kocklandslag som ambassadör för finländsk mat och matkultur i samarbete med jord- och skogsbruksministeriet

jord- och skogsbruksministeriet
Utgivningsdatum 5.7.2022 11.12 | Publicerad på svenska 7.7.2022 kl. 9.06
Pressmeddelande
Kunniatohtori, gastronomian professori ja pitkän linjan kilpailutuomari Gert Klötzke Umean yliopistosta keskustelee Katja Tuomaisen kanssa.

Jord- och skogsbruksministeriet och Culinary Team of Finland ry, som ansvarar för Finlands kocklandslag, fortsätter sitt samarbete och har ingått ett samarbetsavtal som stöder kocklandslagets träning inför VM. Finlands kocklandslag ger Finland kulinarisk synlighet och främjar den finländska matens konkurrenskraft i världen.

-    Kocklandslaget testar nya jordbruksprodukter och odlingssorter tillsammans med jordbrukare och deltar i utvecklandet av olika livsmedelsprodukter. Försöken inspirerar jordbrukarna att ta fram nya smaker och produkter, säger lagets verksamhetsledare Jukka Turta.

Finlands kocklandslag förbereder sig för kommande tävlingar på samma sätt som ett idrottslandslag. Under ledning av sina tränare övar lagmedlemmarna regelbundet på olika delområden inom matlagning och arbete i köket.

-    I träningen ingår intensiv utbildning i lagets träningskök i Jollas i Helsingfors under ledning av finländska och utländska toppkockar, berättar lagledaren Katja Tuomainen.

Lagmedlemmarna – i likhet med andra köksmästare och kockar – arbetar med att förädla råvaror från primärproduktionen och utvecklar samtidigt den finländska matkulturen.

-    Laget har planerat en tävlingsmeny som ska ge resten av världen möjlighet att njuta av våra vilda och naturliga smaker, säger verksamhetsledare Turta. – I rätterna används finska råvaror, såsom rotfrukter, potatis, vilt och naturprodukter, fortsätter Turta.

I själva tävlingssituationen bedömer en jury matens smak, struktur, utseende och originalitet. Hälften av poängen ges för själva arbetet i köket. Bland annat bedöms hygienen och hur professionellt kockarna arbetar.

I höst ordnar laget träningsmiddagar i samarbete med läroanstalter som har utbildning inom restaurangbranschen. Tävlingsmenyn finslipas steg för steg utifrån hur det går vid träningarna. Träningarna ger värdefull erfarenhet, och kundresponsen är ett nyttigt bidrag när menyn ska finslipas inför tävlingen.

Landslaget har ett nära samarbete med läroanstalterna inom branschen. Samarbetet har visat sig öka ungas intresse för köksmästaryrket och hela matsektorn. På sina arbetsplatser delar kocklandslagets medlemmar med sig av sina kunskaper till sina kolleger, vilket höjer kompetensen hos hela yrkeskåren. Erfarenhet har visat att landslaget hjälper till att forma ledande kockar som höjer nivån på matlagningskonsten i Finland.

Följande världsmästerskap går av stapeln i Luxemburg den 26–31 november 2022.  

Mer information:

Auli Väänänen, specialsakkunnig, jord- och skogsbruksministeriet, auli.vaananen(a)gov.fi
Jukka Turta, verksamhetsledare för Culinary Team of Finland ry, jukka.turta(at)ctof.fi