Hoppa till innehåll
Media

Jordbruksministrarna beredde en kompromisslösning om GJP-reformen

jord- och skogsbruksministeriet
Utgivningsdatum 21.9.2020 22.32 | Publicerad på svenska 22.9.2020 kl. 17.05
Pressmeddelande

Europeiska unionens råd för jordbruk och fiske sammanträdde i Bryssel den 21 september 2020. Finland representerades på mötet av den ställföreträdande ständiga representanten Minna Kivimäki. Huvudtemat för mötet var reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken (GJP). Ministrarna beredde rådets allmänna riktlinje om GJP-reformen. Avsikten är att nå en kompromiss om reformen i rådet i oktober.

Ordförandelandet Tyskland vädjade till ministrarna för att en kompromiss ska kunna nås i rådet i oktober. De största frågorna som ministrarna ännu inte nått kompromiss om gäller GJP:s gröna arkitektur och nya genomförandemodell. Ministrarna ville nå en kompromiss, men ordförandelandet måste ännu finslipa kompromisstexten, särskilt om den gröna arkitekturen.
Finland framhävde en lösning som gör det möjligt att på ett flexibelt sätt beakta de bägge pelarnas bidrag till att främja miljö- och klimatåtgärderna. Många länder, såsom Finland, har goda erfarenheter av landsbygdsprogrammets miljöåtgärder.

På Tjeckiens och Italiens initiativ diskuterade ministrarna märkning av näringsvärden på livsmedelsförpackningar. Under Tysklands ledning försöker länderna i höst före mötet i december bereda rådets slutsatser. Den tjeckiska delegationen föreslog också att kommissionen ska överväga ett totalförbud mot burhönshus i hela EU före 2030. Rådet fick också ett meddelande om afrikansk svinpest som påträffats hos vildsvin i Brandenburg i Tyskland nära gränsen till Polen för en vecka sedan. Kommissionen utlovade inte några nya åtgärder för att stödja grisköttsmarknaden.

Kommissionen konstaterade att EU:s livsmedelsexport ökade med två procent i början av året trots COVID19-krisen, samtidigt som importen ökade med en procent. Kommissionen uppdaterar bedömningen av den kumulativa effekten av de olika handelsavtalen från 2016. Medlemsländerna var nöjda över uppdateringen. Brexit och hindren för import från USA ansågs vara stora utmaningar för EU. För importerade produkter behövs motsvarande standarder som för EU:s egen produktion konstaterade flera medlemsländer i sina inlägg. 

Ytterligare information:

Landbruksråd Kari Valonen, tfn. +358 295162047