Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Lördagen den 29 april 2017 firas Världsveterinärdag

Jord- och skogsbruksministeriet
28.4.2017 10.37 | Publicerad på svenska 28.4.2017 kl. 14.20
Pressmeddelande

Världsveterinärdagens tema är bekämpning av antimikrobiell resistens. Målet är att öka ägarnas medvetenhet om problemet som blir allt större även i Finland och informera hur var och en genom egen verksamhet kan förebygga antimikrobiell resistens.

Visste du att antimikrobiella läkemedel kallas också antibiotika? Antimikrobiell resistens betyder igen resistens hos mikrober, t.ex. bakterier, mot antimikrobiella läkemedel. Läkemedlet biter inte på motståndskraftiga bakterier. Den vanliga orsaken till antimikrobiell resistens är överanvändning eller felaktig användning av antimikrobiella läkemedel.

Antimikrobiella läkemedel är viktiga vid infektioner hos djur.  Ägare till sällskapsdjur kan också själva motverka antimikrobiell resistens, t.ex. genom att vara rädd om djurens hälsa och välbefinnande och på det sättet förebyggande infektioner. I vissa fall kan man förhindra infektioner och vårda dem på andra sätt och med andra läkemedel än antibiotika.

Fråga mer om antimikrobiell resistens hos t.ex. veterinärer som är utbildade proffs och kan ge råd och handledning i hur ägaren kan hjälpa till att förebygga antimikrobiell resistens. Utöver veterinärer bekämpas antimikrobiell resistens i Finland också av ett stort antal experter inom olika områden.  Även ansvarstagande djurmedicinföretag ger djurägare handledning i hur använda antibiotika på ett ansvarsfullt sätt.  Det är viktigt att antibiotika som inte använts lämnas på ett apotek för att läkemedlet inte kommer i naturen med vatten eller sopor och skadar människor, djur och miljö.

Läs mer om Världsveterinärdagen:

Djur och växter Djurskydd EU och internationella frågor Produktionsdjur Sällskapsdjur