Lauantaina 29.4.2017 vietetään Maailman Eläinlääkäripäivää
Maailman Eläinlääkäripäivän aiheeksi on nostettu mikrobilääkeresistenssin torjunta. Tavoitteena on lisätä eläinten omistajien tietoisuutta myös Suomessa yleistyvästä ongelmasta sekä siitä, miten jokainen voi omalla toiminnallaan estää mikrobilääkeresistenssin kehittymistä.
Tiesitkö, että mikrobilääkkeitä kutsutaan myös antibiooteiksi? Mikrobilääkeresistenssi taas tarkoittaa mikrobien, kuten bakteereiden, kehittämää vastustuskykyä mikrobilääkkeitä kohtaan. Vastustuskykyiseen bakteeriin lääke ei enää tehoa. Tavallinen syy mikrobilääkeresistenssin kehittymiseen on mikrobilääkkeiden liiallinen tai vääränlainen käyttö.
Mikrobilääkkeet ovat tärkeitä eläinten infektioiden hoitamiseksi. Mikrobilääkeresistenssiä voi lemmikkieläimen omistaja torjua itsekin, esimerkiksi ennaltaehkäisemällä infektioita huolehtimalla eläinten hyvästä terveydestä ja hyvinvoinnista. Infektioita voidaan myös joissain tapauksissa estää ja hoitaa muilla hoitokeinoilla ja muilla lääkkeillä kuin mikrobilääkkeillä.
Lisää mikrobilääkeresistenssistä voi kysyä esimerkiksi eläinlääkäriltä, jotka ovat koulutettuja ammattilaisia ja osaavat neuvoa ja opastaa, kuinka lemmikinomistaja voi auttaa estämään mikrobilääkeresistenssiä. Suomessa mikrobilääkeresistenssin vastustustyöhön osallistuu eläinlääkäreiden lisäksi suuri joukko eri alojen asiantuntijoita. Myös vastuullisesti toimivat eläinlääkeyritykset opastavat eläinten omistajia vastuulliseen antibioottien käyttöön. Käyttämättä jääneet mikrobilääkkeet on tärkeää toimittaa tuhottavaksi apteekkiin, jotta ne eivät päädy vesien tai jätteiden mukana luontoon ja aiheuta haittaa ihmisille, eläimille tai ympäristölle.
Lisää tietoa Maailman eläinlääkäripäivästä: