Hoppa till innehåll
Media

Nämä vieraslajit pitää torjua

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 3.8.2016 11.04
Tiedote

Euroopan unionin luettelo haitallisista vieraslajeista tulee voimaan 3.8.2016. Luettelossa mainittujen eläinten ja kasvien maahantuonti, kasvattaminen, myynti ja muu hallussapito sekä ympäristöön päästäminen on kielletty. Tavoitteena on estää haitallisten lajien leviäminen EU-alueella. Lisäksi Suomella on oma vieraslajilaki sekä kansallinen vieraslajiluettelo.

Haitalliset kasvit kannattaa kitkeä

Luettelossa on yhteensä 37 lajia. Niistä Suomessa tavattavia kasveja ovat persianjättiputki, armenianjättiputki ja keltamajavankaali. Haitallisia vieraslajeja ei saa tarkoituksellisesti kasvattaa kiinteistöllä. 

Haitallinen vieraslaji voi kuitenkin levitä kiinteistölle myös luonnostaan. Kasvien hävittäminen on silloinkin erittäin suositeltava ympäristöteko, vaikka laki ei siihen velvoitakaan kuin poikkeustilanteissa. Lisäksi on tärkeä varmistaa, ettei vieraslaji leviä omalta kiinteistöltä muualle esimerkiksi puutarhajätteen mukana. Vieraslajihavainnot voi ilmoittaa osoitteessa vieraslajit.fi, josta löytyy myös keinoja torjuntaan.  

Täplärapua saa pyytää, mutta ei istuttaa vesistöihin

Lisäksi luettelossa mainitaan villasaksirapu sekä täplärapu, jota löytyy paljon suomalaisista vesistöistä. Vaikka täplärapu on haitallinen vieraslaji, sitä saa edelleen hyvillä mielin pyytää ja nauttia rapujuhlien herkkuna. Eläviä täplärapuja ei kuitenkaan saa tuoda Suomeen eikä viedä toisiin EU-maihin. Myös täplärapujen istuttaminen vesistöihin on ehdottomasti kielletty.

Tähän asti lemmikkeinä olleet luettelossa mainitut eläimet, voidaan pitää niiden luonnolliseen kuolemaan saakka. Omistajien tulee kuitenkin estää eläinten lisääntyminen ja pääsy ympäristöön. Luettelon eläimistä supi eli pesukarhu, siperianmaaorava, iso-orava, nutria, punakorvakilpikonna ja muutamat sammakkoeläimet ovat sellaisia, joita on Suomessa eläintarhoissa ja mahdollisesti myös seuraeläiminä.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
lainsäädäntöneuvos Pekka Kemppainen, puh. 0295 162 456, etunimi.sukunimi(at)mmm.fi
neuvotteleva virkamies Johanna Niemivuo-Lahti (11.8.2016 alkaen), puh. 0295 16 2259, etunimi.sukunimi(at)mmm.fi 

Lisätietoa haitallisista vieraslajeista

Luonto ja ilmasto Vieraslajit