Lönsam matproduktion - webbdiskussionens innehåll
Ingångssida
Renhet, hälsosamhet och säkerhet är egenskaper som ofta först kommer till tals vid diskussioner om mat. Dessa värden måste vi hålla fast vid även i framtiden.
Vi värdesätter även att vår mat är inhemsk. I själva verket är det just de egenskaper som vi ofta förknippar med finländsk mat. En förutsättning för att den högklassiga inhemska matproduktionen ska leva vidare är att vi har en livskraftig livsmedelskedja. Som ett led i livsmedelskedjan ligger lönsamheten för vår primärproduktion dock i nuläget på en nivå som inte är hållbar på lång sikt.
Vad kan vi göra annorlunda till vår gemensamma fördel? Statsminister Juha Sipilä och jord- och skogsbruksminister Jari Leppä har utsett mig till utredare i ett projekt med avsikt att finna nya lösningar för att förbättra jordbrukets lönsamhet. Att sammanställa de utredningar som redan gjorts och att inkludera alla aktörer i en gemensam dialog är nu i nyckelposition.
Nu har vi alla en ypperlig möjlighet att påverka den finländska matproduktionens framtid och se till att vi även i fortsättningen har en matproduktion som baserar sig på våra styrkor! Jag vill inleda mitt arbete med att bjuda in dig till ett gemensamt idémöte på webben för att ge uppslag till viktiga lösningar. Arbetet fortsätter till årets slut både på webben och i form av möten och workshoppar med olika intressentgrupper. Resultaten av utredningen publiceras i början av 2019.
Alla synpunkter är värdefulla. Klicka på Börja och delta!
Tack för dina idéer redan på förhand!
Reijo Karhinen
Bakgrundsvariabler
Bakgrundsinfo
Alla svar är anonyma. Bakgrundsvariablerna hjälper oss att tolka svaren bättre.
Min roll som deltagare
Lantbruksföretagare
Företagare
Arbetstagare i ett företag/på ett lantbruk
Konsument
Studerande
Kommunal arbetstagare
Politisk beslutsfattare
Media
Anställd vid ett ministerium
Forskare, utvecklare
Annan sakkunnig
Annan roll
Sektor/verksamhetsområde
Primärproduktion
Livsmedelsindustrin
Mattjänster
Transport, logistik och handel
Annan företagsverksamhet med anknytning till livsmedelskedjan
Hushåll
Kommun eller stad
Ministerium, övrig statsförvaltning
Organisation, förening, tredje sektorn
Forskning, utbildning, undervisning och rådgivning
Annat
Huvudsakligt verksamhetsområde
Internationell nivå
Hela Finland (inte ett landskap)
Nyland
Egentliga Finland
Satakunta
Egentliga Tavastland
Birkaland
Päijänne-Tavastland
Kymmenedalen
Södra Karelen
Södra Savolax
Norra Savolax
Norra Karelen
Mellersta Finland
Södra Österbotten
Österbotten
Mellersta Österbotten
Norra Österbotten
Kajanaland
Lappland
Åland
Åldersgrupp
Under 26 år
26–50 år
51–65 år
Över 65 år
Innehållssidor
(Sida 1)
Hur ser matproduktionens framtid ut i ditt tycke?
Tips för att välja bild:
Vi utgår från föreställningar. Ta en titt på bilderna nedan och klicka på den av bilderna som bäst motsvarar dina tankar om matproduktionens framtid.
(Sida 2)
Berätta mer!
Varför valde du just den här bilden? Vad på bilden får dig att tänka på framtidens matproduktion?
Vilken utmaning anser du att vi måste lösa för att matproduktionen ska vara lönsam i framtiden?
(Sida 3)
Hur ser matproduktionens framtid ut i ditt tycke?
Tips för att välja bild:
Vi utgår från föreställningar. Ta en titt på bilderna nedan och klicka på den av bilderna som bäst motsvarar dina tankar om matproduktionens framtid.
(Sida 4)
Berätta mer!
Varför valde du just den här bilden? Vad på bilden får dig att tänka på framtidens matproduktion?
Hurdan mat vill du själv ha i framtiden? Vilka är de viktigaste faktorerna med tanke på den?
(Sida 5)
Hur ska vi lösa lönsamhetsproblemen?
Vi utgår från matproduktionens framtid och de utmaningar som måste lösas. Fundera på vad som måste hända för att matproduktionen ska bli lönsam.
Du kan komma med hur många svar du vill. Beskriv bara en sak per svar - ge svaret en rubrik, beskriv saken närmare och spara svaret. Du kan tillgodogöra dig synpunkterna nedan. När du är klar, klicka på Fortsätt nederst på sidan för att gå vidare.
Fundera på matproduktionen med tanke på kostnaderna
Fundera på matproduktionen med tanke på digitalisering och utnyttjandet av artificiell intelligens
Fundera på matproduktionen med tanke på ökat samarbete
Fundera på matproduktionen med tanke på producenternas inkomster
Fundera på matproduktionen med tanke på utveckling av affärsverksamheten
Fundera på matproduktionen med tanke på framtida innovationer
Fundera på megatrender som förändrar våra liv
Fundera på den internationella verksamheten
Fundera på matproduktionen med hänsyn till konsumenternas smak
(Sida 6)
Vad anser du vara viktigast för att förbättra lönsamheten?
Härnäst ber vi dig fundera på vad som skulle krävas för att vi ska lyckas lösa de problem som gäller lönsamheten.
Nedan ser du ett sampel av andra deltagares förslag till lösningar. Välj de förslag du anser vara viktigast och dra dem med musen till tavlans mittpunkt, resten kan du lämna längre ut på kanterna. Du kan flytta lådorna flera gånger. När du är klar, tryck på Fortsätt nere på sidan.
(Deltagarnas idéer och bedömningar i ursprunglig form)
(Sida 7)
Berätta mer!
Dessa faktorer anser du vara viktigast när det gäller att förbättra lönsamheten i matproduktionen.
Berätta ännu så konkret som möjligt vad som bör göras för att detta ska gå i uppfyllelse. Hur kan du på bästa möjliga sätt främja dessa frågor i ditt eget handlande?
(Sista sidan)
Tack för att du tog dig tid att svara!
Vi publicerar ett sammandrag av resultaten från idémötet hösten 2018.
***
Se också
Webdiskussion (www.ruuantuotantokannattavaksi.fi)