Hoppa till innehåll
Media

Arbetsgrupp lade fram förslag om en salmonellafond för svingårdar och ersättningar från den

jord- och skogsbruksministeriet
Utgivningsdatum 5.12.2024 10.39 | Publicerad på svenska 5.12.2024 kl. 16.27
Pressmeddelande

Den operativa arbetsgrupp som berett en fond med tanke på salmonellarisken för svin har blivit klar med sin rapport. Arbetsgruppen har utarbetat ett förslag om en fond för att ersätta de saneringskostnader, produktionsförluster och andra förluster som salmonellasmitta orsakar svingårdar.

Arbetsgruppen har i enlighet med sitt uppdrag utarbetat ett förslag till ersättningar ur fonden, avgifter av skattenatur som ska tas ut och avsättas till fonden, ett system för uttag av avgifterna samt fondens startkapital och förvaltning av fonden.

Enligt förslaget ska ersättningen från fonden bestå av tre delar: ersättning för värdet av avlivade djur, ersättning för saneringskostnader på djurhållningsplatsen samt ersättning för förlust av täckningsbidrag till följd av produktionsavbrott.

Ersättningen för avlivade djur ska bygga på djurens genomsnittliga verkliga värde, som fastställs på basis av en beräkningsformel som arbetsgruppen har föreslagit och som baserar sig på bland annat djurets vikt. Saneringskostnaderna ska i regel ersättas på basis av faktiska kostnader, men det föreslås också att ersättningssystemet ska ha mekanismer för att förhindra överkompensation. För förlust av täckningsbidrag ska det betalas en delersättning som står i proportion till antalet djur som har sålts i samband med den tidigare verksamheten vid djurhållningsplatsen och den tid som produktionen normalt avbryts vid salmonellasmitta på motsvarande djurhållningsplatser. De ersättningar som betalas för avlivade djur och saneringskostnader ska vara förenade med en självriskandel. Dessutom ska det finnas ett ersättningstak per djurplats för den totala ersättningen.

De ersättningar som betalas ur fonden kan kompletteras med försäkringar, förutsatt att de ersättningar som betalas från försäkringarna inte överlappar de ersättningar som betalas ur fonden. 

Enligt arbetsgruppens förslag ska det av svinföretagarna tas ut avgifter till fonden. Avgifterna ska vara av skattenatur på de grunder som presenterats i en tidigare arbetsgrupps rapport. Avgifterna ska bestämmas på basis av det antal djur som anmälts till svinregistret och fördelas mellan olika produktionsinriktningar enligt en enkel princip som relativt väl anses motsvara kostnadsriskerna i samband med de olika produktionsinriktningarna. 

Arbetsgruppen har lagt fram förslag om principerna för förvaltningen av fonden. Den har också bedömt behovet av startkapital för fonden till cirka 10 miljoner euro, om man vill att fonden genast när den inleder sin verksamhet ska vara fullständigt solvent. 

Enligt förslaget ska fondens betalningsskyldighet och fondens riskskydd omfatta svinuppfödare som betraktas som yrkesmässiga, oberoende av produktionsinriktning. Gränsen för yrkesmässig verksamhet ska enligt förslaget vara att djurhållaren har minst 100 svin.

Salmonella är en sjukdom som smittar mellan djur och människor, det vill säga en zoonos, som i Finland enligt lag ska bekämpas hos vissa djur, främst av folkhälsoskäl. Salmonella utgör en av de största ekonomiska riskerna för svinhållningen, eftersom man ofta måste avliva alla svin och därtill rengöra och desinficera djurhållningsplatserna, vilket medför betydande kostnader och skador.

Salmonellaläget i Finland har i regel varit mycket bra, men på svingårdar har läget försämrats. De moderna svingårdarna är ofta stora, vilket gör det svårare att hantera sjukdomsrisker. 

Jord- och skogsbruksministeriet tillsatte arbetsgruppen den 21 februari 2024 för att fortsätta arbetet efter den arbetsgrupp som var tillsatt från den 1 juli till den 31 december 2023.

Länkar

Arbetsgruppens promemoria (på finska)

Lagstiftningsprojektet för hantering av salmonellarisker inom svinsektorn

Mer information

Kajsa Hakulin, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 162 361, fornamn.efternamn(at)gov.fi

Djur och växter Mat och jordbruk