Hoppa till innehåll
Media

Fjäderfä måste skötas separat också i fortsättningen

jord- och skogsbruksministeriet
Utgivningsdatum 24.5.2006 10.13
Pressmeddelande -

Förbudet mot att hålla fjäderfä utomhus under vårflytten upphör i slutet av maj, men också härefter måste man på fjäderfägårdar se till att vilda sjöfåglar inte kommer i kontakt med gårdens fjäderfä. En ny förordning om försiktighetsåtgärder för att förebygga spridningen av fågelinfluensa från vilda fåglar till fjäderfä träder i kraft 1.6.2006 och gäller i hela landet. Några särskilda riskområden finns inte längre. Riskområdena var definierade enligt flyttfåglarnas rastplatser, så efter vårflytten finns ingen orsak att låta dem kvarstå.

Den nya förordningen kräver att man förhindrar att vilda fåglar kommer åt platser där man utfordrar och vattnar fjäderfä genom att utfordra och vattna gårdens fjäderfä antingen inomhus eller på någon annan plats som vilda fåglar inte kan nå. Dricksvattnet som ges åt fjäderfäna måste vara rent och man får inte ta det exempelvis ur grunda vassruggar eller dammar där det finns sjöfåglar. Det är också förbjudet att låta fjäderfäna gå ute på sådana åkrar där sjöfåglar uppehåller sig permanent eller vistas regelbundet.

Uppföljningen av vilda fåglar för att slå fast fall av fågelinfluensasmitta fortsätter som tidigare. Allmänheten ombeds fortfarande anmäla om döda sjöfåglar och massdöd av småfåglar till kommunalveterinären, som vid behov sköter om provtagningen för att kunna utesluta fågelinfluensa. Uppfödare av fjäderfä är också skyldiga att göra en anmälan till kommunalveterinären om de bland gårdens fjäderfä observerar symptom som pekar på fjäderfäsjukdomar som med lätthet sprider sig. Sådana symptom kan vara exempelvis olika problem med luftvägar och det centrala nervsystemet, apati, minskad äggläggning, avstannad tillväxt, högre dödlighet samt förändringar i konsumtionen av foder och vatten.

De nya bestämmelserna gäller tills vidare, men situationen är under kontinuerlig uppsikt. Om risken för fågelinfluensa anses ha ökat klart på grund av exempelvis påträffade fall bland vilda fåglar kan man på nytt bestämma att fjäderfä måste hållas inomhus.

Närmare information:
Biträdande avdelningschef Mikael Karring, jord- och skogsbruksministeriet, tfn (09) 160 53337, mobil 050 367 1040
Veterinäröverinspektör Kajsa Hakulin, jord- och skogsbruksministeriet, tfn (09) 160 52433, mobil 040 719 3259 och
Veterinäröverinspektör Sirpa Kiviruusu, Livsmedelssäkerhetsverket, tfn 02077 24216
Internet: www.mmm.fi/lintuinfluenssa