Jaktkvoten för brunbjörn föreslås vara 224 individer – kvoten är 44 björnar större än föregående jaktsäsong
Jord- och skogsbruksministeriet begär utlåtanden om utkastet till förordning som gäller fastställande av största tillåtna bytesmängd för brunbjörn för jaktåret 2024–2025. Utlåtanden begärs senast den 26 juni 2024.
Jord- och skogsbruksministeriet har sänt ett förslag om jaktkvoten för brunbjörn på remiss. Enligt förslaget är jaktkvoten 224 individer under jaktsäsongen 2024–2025. Kvoten är 44 björnar fler än under den föregående säsongen. Finlands viltcentral fattar utifrån ansökningarna beslut om hur dispenserna fördelas.
Björnstammen beräknas bestå av 2 100–2 250 individer före den jaktsäsong som inleds i augusti 2024. Uppskattningen är cirka 20 procent större än föregående uppskattning. Siffrorna är inte absoluta fakta om antalet brunbjörnar, utan en uppskattning av björnstammens storlek. I uppskattningen beaktas inte den nedgång i jaktdödligheten som skett under de senaste två åren. Uppskattningen baserar sig på rovdjurskontaktpersonernas observationer av björnkullar och i den beaktas inte nedgången i jaktdödligheten under de senaste två åren.
Den ökning av björnstammen som skett jämfört med föregående uppskattning beror på att jaktbortfallet var betydligt mindre 2022 än någonsin under åren 2016–2021. Förändringen i antalet fällda björnar berodde framför allt på det att björnjakt inte alls utövades i Norra Karelen 2022. Jaktbeskattningen var också mindre 2023.
Förra året var kvoten 180 individer. På renskötselområdet fälldes sammanlagt 50 björnar mellan den 20 augusti och den 31 oktober 2023. På områdena söder om renskötselområdet kunde högst 130 stamvårdande dispenser beviljas för fällande av björn. De regionala byråerna vid Finlands viltcentral beviljade dispens för jakt på sammanlagt 106 brunbjörnar. Fångsten uppgick till 102 björnar.
I hela Finland, inbegripet renskötselområdet, fälldes hösten 2023 sammanlagt 152 björnar i stamvårdande jakt. Hösten 2022 fälldes 135 björnar, av vilka 74 fälldes utanför och 61 inom renskötselområdet.
Syftet med jakten är att förebygga problem som orsakas av björnar
Björnen hör till de strikt skyddade arterna enligt EU:s habitatdirektiv. Björnen klassificeras inte som hotad, och den kan påträffas överallt i Finland. Den finska björnstammen ligger på en så hög nivå att det inte är möjligt att hantera de sociala, ekonomiska eller ekologiska problem som björnstammen medför endast genom att fälla vissa individer som orsakar skada eller säkerhetshot. Därför har björnstammen i Finland reglerats genom jakt.
I renskötselområdet är målet att minska skador som orsakas av björn med skadebaserade dispenser och med kvotbaserad jakt (s.k. avbrottsjakt). Den föreslagna förordningen gäller kvotbaserad jakt.
Annanstans i Finland är målet att se till att björnstammen bibehåller sin naturliga skygghet för människan och att på så sätt förebygga de skador på egendom och de hot för människors säkerhet som en växande björnstam orsakar. Detta minskar samtidigt polisens och Finlands viltcentrals åtgärder för att fördriva björnar samt de dispenser som viltcentralen beviljar på grund av skada eller säkerhetshot.
Flest skador orsakar björnen för rennäringen. Under 2023 uppgick det kalkylmässiga ersättningsbeloppet för renskador orsakade av björn till 1 650 000 miljoner euro. Året innan uppgick det uppskattade beloppet för renskador som orsakades av björn till 1 930 000 euro. De skador på husdjur som orsakades av björn uppgick till cirka 162 000 euro, skadorna på biodling till 132 000 euro och skadorna på odling till 101 000 euro. Skadorna kan granskas på kartan eller som grafer i jord- och skogsbruksministeriets tjänst för viltskador (Riistavahingot).
Honor med ungar samt ungar yngre än ett år är fridlysta
Honor med ungar samt ungar yngre än ett år är fridlysta. På detta sätt undviker man att jakten riktas mot honor som har en nyckelroll i björnstammens reproduktion.
De fällda björnarna är till största delen hanar. De är i allmänhet också relativt unga, vilket delvis beror på att en stor del av de vuxna hanarna i östra Finland vandrar till Ryssland innan jaktsäsongen börjar. Björnarnas vandringar fram och tillbaka över gränsen har från och med mitten av 1990-talet ökat björnstammens genetiska mångfald utanför renskötselområdet.
Fördelning av dispenser
Det är Finlands viltcentral som fattar besluten om hur dispenserna ska fördelas. Utöver de dispenser som grundar sig på kvoten och uppfyller kriterierna för stamvårdande jakt kan Finlands viltcentral bevilja dispenser också för fällande av björnar som orsakar skada eller hot. Dessa skadebaserade dispensers antal är inte heller i fortsättningen begränsat.
Jord- och skogsbruksministeriet använder Naturresursinstitutets beskattningsprognoser för att reglera björnstammen. En prognosmodell för hållbar beskattning utarbetas utifrån förändringarna i björnstammen och den realiserade beskattningsgraden. Enligt Naturresursinstitutet klarar Finlands björnstam av en beskattning på cirka 18 procent i renskötselområdet och en beskattning på 12 procent i övriga delar av landet utan att stammen minskar.
Bilagor
Förordningsutkast och begäran om utlåtande på JSM:s webbplats
Mer om ämnet
Björnstammen i Finland 2023 (Naturresursinstitutet publikation, på finska)
Mer information vid jord- och skogsbruksministeriet:
Jussi Laanikari, specialsakkunnig, tfn 040 733 6229, fornamn.efternamn@gov.fi