Ny lag om djursjukdomar ändrar den gamla lagens struktur och sjukdomskategorisering
Regeringen föreslår att den gällande lagen om djursjukdomar upphävs och ersätts med en ny lag. I och med revideringen av lagen om djursjukdomar ändras lagens struktur, sjukdomskategorisering och vissa begrepp.
Bakgrunden till revideringen av lagen är EU:s djurhälsoförordning, genom vilken bestämmelser som för närvarande finns i direktiv har sammanförts och förenhetligas. Till skillnad från direktiven är djurhälsoförordningen en direkt tillämplig rättsakt.
EU:s djurhälsoförordning tillåter dock stort nationellt handlingsutrymme. I den nya lagen föreslås att handlingsutrymmet utnyttjas i stor utsträckning för att de åtgärder för bekämpning och kontroll som tryggar den goda situationen i fråga om djursjukdomar i Finland fortsatt kan användas på motsvarande sätt som för närvarande. Genom handlingsutrymmet tryggas också striktare sjukdomsbekämpningsåtgärder än i EU i övrigt samt åtgärder för bekämpning av även andra sjukdomar än de som anges i EU:s djurhälsoförordning.
EU:s djurhälsoförordning medför inga stora innehållsmässiga ändringar i principerna eller metoderna för bekämpning av djursjukdomar.
Vid sidan av EU:s djurhälsoförordning förblir också vissa EU-förordningar om bekämpning av djursjukdomar i kraft. I den nya lagen beaktas de förordningarna, och lagen gäller också genomförandet av unionens förordning om offentlig kontroll.
I lagen om djursjukdomar föreskrivs det om förebyggande och bekämpning av djursjukdomar som kan överföras mellan djur och mellan djur och människor. I likhet med den gällande lagen om djursjukdomar är djursjukdomarna i den nya lagen indelade i kategorier enligt förekomst och svårighetsgrad, men det har gjorts ändringar i kategoriseringen för att den ska motsvara kategorierna i EU:s djurhälsoförordning.
Myndighetssystemet och myndigheternas uppgiftsfördelning enligt den gällande lagen om djursjukdomar ändras inte.
Enligt förslaget ska Tullen dock i fortsättningen vid sidan av djurhälsomyndigheten kunna utföra kontroll vid EU:s inre gränser självständigt utan begäran om handräckning.
Systemet för ersättningar som betalas av statens medel på grund av djursjukdomar förblir oförändrat.
Om lagen antas, träder den i kraft den 21 april 2021. EU:s djurhälsoförordning börjar tillämpas samtidigt som lagen.
Ytterligare information:
Johanna Wallius, lagstiftningsråd, 0295 162 244, johanna.wallius(at)mmm.fi
Kajsa Hakulin, konsultativ tjänsteman, 0295 162 361, kajsa.hakulin(at)mmm.fi