Hoppa till innehåll
Media

Regeringen fastställde de viktigaste nationella jordbruksstöden för 2025

jord- och skogsbruksministeriet
Utgivningsdatum 23.1.2025 13.51 | Publicerad på svenska 24.1.2025 kl. 13.45
Pressmeddelande

Den 23 januari godkände statsrådet förordningar om de viktigaste nationella stöden till jordbruket och trädgårdsodlingen 2025. Till dessa hör nordligt stöd, nationellt stöd till södra Finland och nationellt stöd för sockerbeta.

Det nationella produktionsstödet 2025 uppgår uppskattningsvis till sammanlagt 345,3 miljoner euro. Det sammanlagda stödbeloppet är cirka 2,6 miljoner euro mindre än 2024, när man beaktar det anslag för nationellt stöd som fastställts i statsbudgeten för 2025 och att de oanvända andelar av anslag som överförs från tidigare år är mindre än året innan. Genom denna dimensionering av det nationella stödet säkerställs det att stödhelheten blir så balanserad som möjligt med avseende på förhållandena mellan olika stödinstrument och olika regioner.

93 procent av det nationella stödet är nordligt stöd

Av den totala stödsumman utgör nordligt stöd cirka 93 procent och nationellt stöd till södra Finland cirka fem procent. Övriga nationella stöd utgör knappt tre procent av stödsumman, av vilken en betydande del används för stödet för sockerbeta. De nationella jordbruksstöden kompletterar EU:s gemensamma stödsystem, och i EU:s jordbrukspolitik fastställs stränga begränsningar för användningen av nationella medel för att stödja jordbruket. Stöden får inte snedvrida konkurrensen på EU:s gemensamma marknad.

De finska nationella stödformer som har godkänts av Europeiska kommissionen bygger på våra nordliga produktionsförhållanden och de höga produktionskostnader som följer av dem. Det senaste beslut som fastställer ramarna för det nordliga stödet är kommissionens beslut (EU) 2021/2312 om systemet för långsiktigt stöd på nationell nivå till jordbruket i de nordliga områdena i Finland (delgivet med nr C(2021) 8773). Det nordliga stödet kompletterar i synnerhet EU:s stödinstrument för husdjursproduktion i mellersta och norra Finland, som hör till stödområde C.

Det nationella stödet till södra Finland omfattar svin- och fjäderfähushållning och trädgårdsproduktion i södra Finland, och stödets principer 2023–2027 baserar sig på kommissionens beslut C(2022) 7573. Det nationella stödet för sockerbeta betalas i hela landet och grundar sig på Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/2117 om en samlad marknadsordning för jordbruksprodukter. Innehållet i stödinstrumentet förblir oförändrat.

Målet är att trygga en aktiv och hållbar livsmedelsproduktion och försörjningsberedskapen

Jordbruksstöden har en väldigt stor betydelse för gårdarnas lönsamhet och därigenom för bevarandet av den inhemska livsmedelsproduktionen. Utan stöd skulle primärproduktionen i Finland inte bedrivas i lika bred omfattning, och den skulle vara kraftigt koncentrerad, eftersom inkomsterna från marknaden inte täcker de höga kostnaderna för att producera centrala livsmedel.
Ett centralt mål för helheten av stöd till det finländska jordbruket 2023–2027 är att trygga försörjningsberedskapen och en aktiv och hållbar livsmedelsproduktion, och de nationella stödsystemen kompletterar EU:s stödinstrument framför allt ur denna synvinkel.

Stödbeloppen fördelas nästan på samma sätt som tidigare

För det nordliga stödet används 2025 sammanlagt cirka 0,8 miljoner euro mindre än 2024. Anslaget under momentet för nationellt stöd förblir oförändrat 2025, men de oanvända andelar av anslag som överförs från tidigare år är mindre än 2024. I enlighet med kommissionens beslut för perioden 2023–2027 är det sammanlagda beloppet av det nationella stödet till södra Finland lite lägre än det var 2024. Det nationella stödet för sockerbeta är i hela landet 350 euro per hektar på samma sätt som tidigare.

Över hälften av det nordliga stödet, det vill säga cirka 171 miljoner euro, betalas till mjölkproduktionen. Det totala beloppet av nordligt stöd för mjölkproduktion är lika stort som 2024. Stödet för mjölk är 8,6–31,5 cent per liter beroende på stödområde. Stödet per liter preciseras årligen enligt utvecklingen av den producerade kvantiteten. Genom den post som betalas för mjölk i efterskott i början av 2026 ser man till att stödanslaget för 2025 används fullt ut.
Nationellt stöd till södra Finland betalas för svin- och fjäderfähushållning samt trädgårdsproduktion med stöd av EU:s marknadsordningsförordning och Europeiska kommissionens beslut. I enlighet med kommissionens beslut är stödbeloppen som helhet lite mindre än 2024. Det frikopplade stödet för svin- och fjäderfähushållning kan höjas med en euro per enhet inom referenskvantiteten inom AB-området i och med att det totala antalet gårdsspecifika referenskvantiteter som utgör grund för stödet minskar. Stödet för växthusproduktion ligger på samma nivå som 2024. Utgångsnivåerna för stödet för lagring av trädgårdsprodukter ändras inte jämfört med 2024.

Måttliga förändringar i de nordliga stöden

Husdjursstödet per djurenhet för tjurar höjs med 20 euro per djurenhet jämfört med 2024 på grund av samordningen av nationella stöd och EU-stöd. Stödet för dikor, tackor och hongetter förblir oförändrat jämfört med 2024. Stödet för slaktkvigor sänks med 40 euro per djurenhet från stödnivån 2024, men för att balansera marknaden är stödet ännu i år 30 euro större än den tidigare etablerade stödnivån. Stödet för slaktade tjurar hålls på samma nivå som 2024. Utgångspunkten vid justeringen av dessa stödnivåer har varit att säkerställa så balanserade produktionsförutsättningar för husdjursskötseln i de nordliga stödområdena som möjligt. Av de produktionskopplade stöden per djurenhet är det möjligt att betala 85 procent i förskott i stället för tidigare 80 procent.

Stödnivån för det från produktionen frikopplade stödet för svin- och fjäderfähushållning fastställdes till samma nivå som 2024. Stödet för enheter som överskrider den gårdsspecifika referenskvantiteten på 200 djurenheter är på samma sätt som tidigare kalkylmässigt lika stort som inom stödområde AB. Eftersom stödet för svin- och fjäderfähushållning stiger inom stödområde AB, är stödet för enheter som överskrider den gårdsspecifika gränsen inom stödområde C 1–2 euro högre per enhet än det var 2024.

De arealbaserade nordliga stöden och övriga nordliga stöden, till exempel stödet för lagring av skogsbär och skogssvamp, förblir på 2024 års nivå. I fråga om de nordliga arealbaserade stöden och det nationella stödet för sockerbeta förutsätts åkern vara i stödsökandens besittning från den sista dagen för ansökan om arealbaserade stöd för 2025 till utgången av tiden för ändring av ansökan, det vill säga till den 2 oktober. Tidigare förutsattes det att stödsökanden hade åkern i sin besittning under vegetationsperioden. Ändringen förtydligar situationen både ur stödsökandenas och ur förvaltningens perspektiv. Avsikten är att under de kommande åren göra en motsvarande ändring också i fråga om andra arealbaserade stöd.

Dessutom är det nu för första gången möjligt att i förskott betala ut 50 procent av det nationella arealbaserade stödet innan slutbeloppet av stödet betalas ut. Livsmedelsverket ger närmare information om verkställigheten av och tidsplanen för dessa förskottsbetalningar.

Företrädare för staten och för centralförbunden för jordbruksproducenter MTK och SLC förhandlade om de nationella stöden för 2025 under slutet av 2024.

Mer information:
Martti Patjas, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 162 474, martti.patjas@gov.fi, och Juha Vanhatalo, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 16 2347, juha.vanhatalo@gov.fi