Seminarium i Mariehamn: Bärkraftigt från jord till bord
Det nordiska seminariet, som behandlar mångsidigt bärkraft av matbranschen, arrangeras inom ramen för Finlands ordförandeskap i Nordiska ministerrådet 2021. Välkommen att ta del av nya kunskaper, aktuella insikter och perspektiv från ledande experter inom hållbarhet!
Årets seminarium är öppet för allmänheten och riktar sig särskilt till företagare som bedriver hantverksmässig förädlingsverksamhet, landsbygdsföretagare inom livsmedelssektorn, studerande och övriga aktörer i branschen.
- Tid: Fredag 8.10.2021 kl. 9.00 – 17.00
- Plats: Alandica Kultur & Kongress, Strandgatan 35, Mariehamn
- Kostnad: Kostnadsfritt, föranmälan här, sista anmälningdag är 24.9.
Seminariet Bärkraftigt från jord till bord arrangeras i samarbete med jord- och skogsbruksministeriet inom ramen för Finlands ordförandeskap i Nordiska ministerrådet 2021 samt programmet Ny Nordisk Mat.
Temat för årets seminarium är hållbarhet. Odlare, transport- och logistikleverantörer och alltmer konsumenter gör kopplingen mellan hållbara metoder och hur de formar en livskraftig livsmedelskedja för framtiden. Ett livsmedelssystem består av alla de tjänster, aktörer, institutioner, regler och så vidare som behövs för att vi ska få mat på bordet och som på olika sätt påverkar det vi äter. Från jord till bord.
Seminariet kommer att ta upp flera perspektiv som bidrar till utveckling av nya värdekedjor kopplat till en hållbar framtid och kommer att ledas av Lotta Nummelin.
Bra att veta:
- Bärkraftigt från jord till bord är ett seminarium som är öppet för allmänheten.
- Seminariet är kostnadsfritt men vi vill att deltagarna föranmäler sig.
- Ingen gemensam lunch arrangeras under seminariet. Vi stödjer lokala restauranger som har axganmeny eller enligt eget val.
- Föreläsningarna 1-5 är inspelade på förhand.
- Seminariet genomförs som en hybrid, det vill säga både fysiskt och digitalt. Evenemanget spelas in så man kan följa det direkt eller se det efteråt. Livesändningen kan följas via länk.
- Föreläsningarna sker på svenska men presenteras och sammanfattas efter varje anförande på finska.
10-10.45 Krisers effekt på människors matvanor –
Lärdomar från förr med inspel om tiden efter Coronan
Föreläsare: Richard Tellström, expert på matkultur och måltidshistoria
11-11.45 Livsmedelskedjan – 2020-talets nya tillväxtmotor
Föreläsare: Marie Gidlund, verksamhetsledare på Sweden Food Arena
11.45-13.15 Lunchpaus
13.15 -14 Hållbar livsmedelsnäring med koppling till miljö och hälsa
Föreläsare: Sara Jervfors, projektchef på MatLust
14-14.25 Kaffepaus
14.25-15.10 Hur livsmedelssystemet kan bli mer hållbart genom minskat matsvinn
Föreläsare: Mattias Eriksson, forskare på SLU
15.25-16.10 Kolinlagring och hållbar livsmedelsproduktion i jordbruket
- bygg hållbara företag
Föreläsare: Anne Antman, projektchef för Carbon Action Svenskfinland
16.20-16.35 Att utveckla måltidsturismen som hållbar region
Föreläsare: Niko Micklin, kommunikations- och försäljningsansvarig på Visit Åland samt projektansvarig för MatÅland 2022
16.35-16.50 Projekt EPIG
Föreläsare: Erika Gustafsson, projektledare för projektet Educating Professionals on Islands in GastroTourism (EPIG)
16.50-17.00 Avslutningsanförande
Bettina Lindfors, Projektledare för Ny Nordisk Mat