Hoppa till innehåll
Media

Stödnivåerna och villkoren för EU:s jordbruksstöd har fastställts för 2025

Utgivningsdatum 23.1.2025 13.40
Pressmeddelande
Talvinen peltomaisema

Statsrådet har beslutat om stödnivåerna och villkoren för det grundläggande inkomststödet, omfördelningsinkomststödet, EU-inkomststödet för unga jordbrukare och stödet för miljösystem inom jordbruket 2025.

Statsrådet fastställde enhetsstödnivåerna för ansökningsåret 2025 för de från produktionen frikopplade arealbaserade direktstöden till jordbruket som helt finansieras av EU. I EU-förordningen anges det årliga maximibelopp som sammanlagt får användas för direktstöd. Direktstöden omfattar också produktionskopplade stöd. Det har utfärdats en egen förordning om stödnivåerna för dem. Stödnivåerna kommer att justeras på basis av ansökningsuppgifterna och tillsynsresultaten innan den första posten av arealbaserade stöd betalas ut i slutet av 2025 och den andra posten i maj–juni 2026.

Stödnivåerna för direktstöd

Till det grundläggande inkomstödet används högst 295,98 miljoner euro. Stödnivån inom stödområde AB fastställdes till 137,35 euro per hektar. Stödnivån inom stödområde C fastställdes till 117,55 euro per hektar. Enligt CAP-planen är minimibeloppet av grundläggande inkomstöd inom stödområde AB 116,40 euro per hektar och maximibeloppet 164 euro per hektar år 2025. Minimibeloppet av grundläggande inkomstöd inom stödområde C är 99,80 euro per hektar och maximibeloppet 140,60 euro per hektar år 2025. De slutliga stödnivåer som fastställs i maj–juni 2026 innan de sista posterna betalas ut ligger inom dessa gränser. Det är möjligt att avvika från dessa gränser endast exempelvis i det fall att det för Finland fastställda maximibeloppet av direktstöd riskerar att överskridas.

Till omfördelningsinkomststödet används högst 26,2 miljoner euro. Stödnivån för omfördelningsinkomststödet är 19,75 euro per hektar i hela landet. Stödet kan beviljas alla aktiva jordbrukare som är berättigade till grundläggande inkomststöd. Stöd betalas för högst 50 hektar per gård.
 
Till EU-inkomststödet för unga jordbrukare används högst 13,1 miljoner euro. Stödnivån fastställdes till 95,4 euro per hektar. Stöd kan beviljas för högst 150 hektar per gård.
Inom ramen för miljösystemet kan man välja mellan en och fyra åtgärder för vilka det sammanlagt kan beviljas högst 86 miljoner i stöd. Stödnivåerna per hektar fastställdes till 40 euro för växttäcke vintertid, 65 euro för naturvårdsvallar, 80 euro för gröngödslingsvallar och 270 euro för mångfaldsväxter.

Ändringar i villkoren för direktstöd

Det krav på yrkeskunnighet som gäller EU-inkomststödet för unga jordbrukare lindras från ingången av 2025. Efter ändringen räcker som utbildning en examen på andra stadiet, som inte behöver vara en examen inom naturbruk, eller en viss mängd studier som innefattar studier i ekonomi. Utöver studierna krävs ingen praktisk erfarenhet av naturbruk. Om inkomststöd för unga jordbrukare söks av en sammanslutning eller grupp av två eller flera unga jordbrukare, kan en medlem av gruppen uppfylla kravet på yrkeskunnighet även med tre års arbetserfarenhet av naturbruk.

Ändringen är ett sätt att locka fler unga att bli jordbrukare. Dessutom var det svårt att motivera det tidigare strängare kravet i sådana fall där jordbruket drevs av en grupp av flera personer. Kravet på yrkeskunnighet gäller inte stödmottagare vars femårsperiod för erhållande av inkomststödet har börjat före 2023. I fråga om dem som första gången ansökte om stöd för unga jordbrukare 2023 och 2024 täcker det tidigare mer krävande utbildningskravet naturligtvis också de krav som gäller 2025.

När det gäller åtgärden mångfaldsväxter inom ramen för stöd för miljösystem är det från och med 2025 möjligt att odla mångfaldsväxter även i form av små öar eller remsor i landskapet. Dessutom är det på arealer med mångfaldsväxter i fortsättningen tillåtet att använda växtskyddsmedel som punktbekämpning vid svåra ogräsfall. Syftet med detta är att hindra till exempel främmande växtarter från att spridas.

Vid en förbindelse som gäller växttäcke vintertid gäller kravet på bevarande av permanent gräsmark i fortsättningen endast skiften med permanent gräsmark som omfattas av själva åtgärden. Jordbrukaren väljer själv vilka skiften med permanent gräsmark som ska få stöd för miljösystem. Gården kan också ha permanent gräsmark som inte omfattas av åtgärden och av villkoren för stöd för miljösystem, till exempel kravet på bevarande.

I åtgärden naturvårdsvallar inom ramen för stöd för miljösystem förutsätts det i fortsättningen att växtbeståndet i regel ska bestå av gräsväxter eller annat örtartat foder. I samband med tillsynen har det konstaterats att i synnerhet gamla vallar kan bestå av växtbestånd som är av för dålig kvalitet.

Ärter och bondbönor läggs till i den lista över insektspollinerade växter och landskapsväxter som mångfaldsväxter och den lista över åkerfågelväxter som mångfaldsväxter som tillämpas inom ramen för stöd för miljösystem. Denna ändring främjar produktionen av helt och hållet inhemska fröblandningar för mångfaldsväxter.

Tabell: Maximibeloppen av frikopplade direktstöd som söks 2025 och som helt finansieras av EU samt de uppskattade stödbeloppen

Stödsystemens exakta villkor publiceras på Livsmedelsverkets webbplats i samband med ansökningsanvisningarna för 2025.

Mer information:
Johanna Auer, specialsakkunnig, tfn 0295 162 128 (stöd för miljösystem)
Pirjo Kuusela, specialsakkunnig, tfn 0295 162 138 (grundläggande inkomststöd)
Pekka Pihamaa, specialsakkunnig, tfn 0295 162 289 (omfördelningsinkomststöd och inkomststöd för unga jordbrukare)
Mirja Kiviranta, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 162 352
Suvi Ruuska, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 162 248

E-postadresserna har formen fornamn.efternamn(a)gov.fi.

Pressmeddelande: Statsrådet har godkänt förordningsändringar 30.12.2024 (om den tidigare utfärdade förordningen om produktionskopplade bidrag för 2025)
 

CAP27 EU och internationella frågor Mat och jordbruk Natur och klimat