Även Finland kan drabbas av torka: nya riktlinjer skapar en grund för riskhanteringen
I publikationen om de nationella riktlinjerna för hantering av risken för torka finns för första gången en beskrivning av principerna för hantering av risken för torka och information om konkreta åtgärder för att utveckla beredskapen för torka och minska de skador som torkan medför.
Finland är känt som ett av världens vattenrikaste länder. Trots detta har torkan redan haft betydande konsekvenser för samhället också i Finland.
Till exempel orsakade torkan 2018 skador för hundratals miljoner euro inom jordbrukssektorn. Som en följd av klimatförändringen beräknas torka förekomma allt oftare och i allt större utsträckning i en stor del av Finland. Konsekvenserna av svår torka återspeglas också i Finlands försörjningsberedskap.
Hanteringen av risken för torka och beredskapen inför torka i Finland bör utvecklas på ett proaktivt och övergripande sätt. Det här är slutsatsen i den rapport om de nationella riktlinjerna för hantering av risken för torka som publicerades torsdagen den 7 november.
I enlighet med riktlinjerna förutsätter riskhanteringen att det utvecklas uppföljnings- och varningstjänster för torka, sårbarhets- och riskbedömningar, beredskapsplanering samt att åtgärderna och beredskapen samordnas. Konkreta åtgärder föreslås både för myndigheterna och för de sektorer som lider av torkan.
Torka utgör den mest betydande risken särskilt för vattenförsörjningen och jordbruket, men även skogsbruket, vattenkraften och ekosystemen lider av torkan.
Som regioner är det södra och sydvästra Finland som är allra sårbarast för torka. I dessa regioner bedrivs det mycket jordbruk, och yt- och grundvattenresurserna är mer begränsade än i övriga Finland. Torka kan emellertid förekomma överallt i Finland. Till exempel i höst har torkan orsakat problem särskilt i Norra Karelen. Kartläggningen av risken för torka och anpassningen till klimatförändringen bör därför främjas på riksnivå.
De nationella riktlinjerna för hanteringen av riskerna för torka främjar det nationella programmet för anpassning till klimatförändringen 2030 (NAP2030) och är riktgivande för utvecklandet av hanteringen av risken för torka i Finland.
Härnäst bör uppmärksamheten riktas mot förankringen och främjandet av åtgärderna i samarbete med regionerna och intressegrupperna. Jord- och skogsbruksministeriet ser på riksnivå till att hanteringen av risker för torka samordnas och följs i samarbete med andra ministerier. Närings-, trafik- och miljöcentralernas roll accentueras i det regionala arbetet för att främja hanteringen av risken för torka.
Riktlinjerna för hanteringen av risken för torka bereddes vid jord- och skogsbruksministeriet i samarbete med miljöministeriet, social- och hälsovårdsministeriet, arbets- och näringsministeriet och inrikesministeriet. I beredningen deltog också många centrala intressegrupper vars verksamhet påverkas av torkan.
Mer information:
Tapio Tuukkanen, konsultativ tjänsteman, jord- och skogsbruksministeriet, fornamn.efternamn@gov.fi, tfn 0295 162 048
Lauri Ahopelto, ledande sakkunnig, Finlands miljöcentral, fornamn.efternamn@syke.fi, tfn 0295 251342
Länkar:
Rapporten om nationella riktlinjer för hanteringen av risken för torka