Hoppa till innehåll
Media

Förbud mot odling av vresros träder i kraft den 1 juni 2022 – aktiva åtgärder behövs för att bekämpa och utrota den invasiva främmande arten

jord- och skogsbruksministeriet
Utgivningsdatum 31.5.2022 9.57 | Publicerad på svenska 31.5.2022 kl. 16.13
Pressmeddelande

Förbudet mot att odla vresros träder i kraft onsdagen den 1 juni 2022, när övergångstiden på tre år upphör. Kommunikation och rådgivning är de metoder som i första hand används för att se till att odlingsförbudet iakttas.

Vresrosen klassificerades som invasiv främmande art i Finland 2019. Syftet med den tre år långa övergångstiden för ikraftträdandet av förbudet mot odling av vresros var att ge fastighetsägarna tillräckligt med tid för att utrota vresrosbestånden. När övergångstiden för odlingsförbudet har upphört, får fastighetsägare inte längre odla vresros på den egna fastigheten. Övriga förbud enligt lagen om hantering av risker orsakade av främmande arter trädde i kraft redan den 1 juni 2019.
Det finns mycket information att få om hur man identifierar och bekämpar vresrosen.

Kommunikation och rådgivning är de metoder som i första hand används för att se till att odlingsförbudet iakttas. Närings-, trafik- och miljöcentralerna är den myndighet som övervakar att förbudet iakttas.

Fastighetsägarna är skyldiga att utrota befintliga förekomster av vresros eller åtminstone begränsa de negativa effekterna av den och förhindra att den sprider sig. Om någon på den egna fastigheten har vresrosor som man inte har lyckats utrota innan övergångstiden upphör, är det viktigt att vidta bekämpningsåtgärder och fortsätta med dem. Det finns också flera företag som säljer utrotning av vresrosbestånd som en tjänst.

Om det växer vresros på en fastighet som kontinuerligt används och sköts av fastighetens ägare eller innehavare, är det fråga om odling av vresros. Tolkningen är densamma även om växten oavsiktligt har spridit sig till området och beståndet inte aktivt vårdas. Om inga bekämpningsåtgärder vidtas, kan situationen alltså tolkas som odling av vresros. I en sådan situation kan den närings-, trafik- och miljöcentral som övervakar efterlevnaden av lagen vid behov meddela ett föreläggande om att förekomsterna av vresrosen ska utrotas med stöd av lagen om hantering av risker orsakade av främmande arter. Föreläggandet kan förenas med vite eller med hot om att den försummade åtgärden vidtas på den försumliges bekostnad. För överträdelse av förbudet mot att odla vresros kan det också påföras bötesstraff. 

Vresrosen är ett stort hot mot den biologiska mångfalden i Finland

Vresrosen kommer ursprungligen från Östasien och har på grund av sin hållbarhet och lättskötthet varit en populär prydnadsväxt i Finland. Vresrosen sprider sig dock mycket lätt, och den påträffas numera i nästan hela Finland. Vresrosen är ett hot mot den biologiska mångfalden i och med att den bildar täta bestånd och tränger undan områdets ursprungliga arter. Vresrosen är nuförtiden ett hot mot många hotade och nära hotade arter. Även om vresrosen inte verkar orsaka någon skada på den egna gården, kan den sprida sig till nya växtplatser. 

Invasiva främmande arter är globalt sett ett av de största hoten mot den biologiska mångfalden. Arten vresros, dvs. arten Rosa Rugosa, och dess vitblommande variant Rosa rugosa f. alba är klassificerad som invasiv främmande art i Finland. Rugosarosor, det vill säga förädlade Rosa Rugosa -sorter, omfattas däremot inte av bestämmelserna om invasiva främmande arter.

Med främmande arter avses djur, växter och andra organismer som människan har introducerat utanför artens naturliga utbredningsområde. En främmande art betraktas som skadlig och därmed invasiv i synnerhet om den är ett hot mot den biologiska mångfalden. De främmande arter som på EU-nivå har konstaterats vara invasiva ingår i EU-förteckningen över invasiva främmande arter. Finlands lag om hantering av risker orsakade av främmande arter och förordning om hantering av risker orsakade av främmande arter, som innehåller en nationell förteckning över invasiva främmande arter, kompletterar EU:s bestämmelser om invasiva främmande arter. Arter som ingår i förteckningarna över invasiva främmande arter får inte släppas ut i miljön, importeras, innehas, födas upp eller odlas, transporteras, släppas ut på marknaden, förmedlas eller säljas eller på annat sätt överlåtas. Förbudet mot att släppa ut en främmande art i miljön gäller alla främmande arter, inte endast de som har konstaterats vara invasiva.   

Mer information om invasiva främmande arter och bekämpningen av dem:

Lagen om hantering av risker orsakade av främmande arter
Statsrådets förordning om hantering av risker orsakade av invasiva främmande arter
Den nationella förteckningen över invasiva främmande arter (på finska)
Webbplats med information om främmande arter (vieraslajit.fi) 
Nationell plan för hantering av invasiva främmande arter och EU:s tidigare hanteringsplaner för invasiva främmande arter

Mer information:

Johanna Niemivuo-Lahti, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 162 259, johanna.niemivuo-lahti(at)gov.fi
Sanna Koljonen, lagstiftningsråd, tfn  0295 162 048, sanna.koljonen(at)gov.fi