Prishöjningarna vid offentlig livsmedelupphandling i linje med förändringarna av konsumentpriser på livsmedel
Enligt en nyligen publicerad utredning varierar villkoren för prishöjning avsevärt mellan olika avtal för offentlig upphandling av livsmedel. I genomsnitt följde höjningarna av avtalspriserna år 2022 de genomsnittliga förändringarna av konsumentpriser på livsmedel. Prishöjningar gjordes också enligt överenskommelser som avvek från avtalsvillkoren.
I utredningen rekommenderas att mängden tillgänglig marknadsinformation om offentlig upphandling av livsmedel och livsmedelstjänster ökas samt att förmedlingen av marknadssignaler stärks genom noggrannare anvisningar för marknadsdialoger och utveckling av statistikföringen av marknadsinformation inom livsmedelsbranschen.
I den av Naturresursinstitutet gjorda utredningen kartlades de metoder som används vid livsmedelsupphandlingar för att reagera på både prisförändringar och de konsekvenser som dessa prisförändringar har för upphandlingarna. Dessutom utreddes vilka kostnadsindex som används i avtalen. Utredningen gav upphov till rekommendationer om åtgärder för att utveckla avtalsstrukturerna och främja transparens på marknaden.
- Regeringens mål är att utveckla primärproducenternas ställning och balansen i hela livsmedelskedjan i en mer rättvis riktning. Det är bra att man i enlighet med regeringsprogrammet även har utrett vilken roll offentliga upphandlingar av livsmedel spelar när det gäller livsmedelssystemets funktion, konstaterar statssekreterare Päivi Nerg.
Vanligtvis justeras priserna en gång om året utifrån de kostnadsökningar som påvisats av leverantören. I diskussionerna kring hur väl livsmedelsmarknaden fungerar och hur kostnadsförändringar syns i livsmedelskedjan har som en aspekt lyfts fram de offentliga upphandlingarna av livsmedel och de stelbenta avtalsstrukturerna i anslutning till dessa upphandlingar. Trots det har man i de utredningar som på senare tid gjorts om avtalsstrukturer och kostnadsindex inte fokuserat på vilken roll de offentliga upphandlingarna spelar i livsmedelskedjan som helhet.
- Jag anser att det är viktigt att utredningen ger oss mer detaljerad information om avtalsvillkoren vid offentlig upphandling samt om prishöjningar och vilka konsekvenser de har för offentliga måltidstjänster, konstaterar Auli Väänänen, specialsakkunnig.
Länk till publikationen (på finska)
Mer information:
Naturresursinstitutet: Hanna-Maija Karikalio, specialforskare, hanna.karikallio@luke.fi
Jord- och skogsbruksministeriet: Auli Väänänen, specialsakkunnig, auli.vaananen@gov.fi