Julkisten elintarvikehankintojen hinnankorotukset linjassa ruuan kuluttajahintamuutoksen kanssa
Selvityksen mukaan julkisten elintarvikehankintojen sopimusten hinnankorotusehdoissa on merkittävää vaihtelua. Keskimäärin sopimushintojen korotukset olivat vuonna 2022 linjassa ruuan keskimääräisen kuluttajahintamuutoksen kanssa. Hintoja korotettiin myös sopimusehdoista poikkeavilla tavoilla.
Selvityksessä suositellaan markkinatiedon lisäämistä julkisista elintarvike- ja ruokapalveluhankinnoista ja markkinasignaalien välittymisen vahvistamista markkinavuoropuhelun tarkemmalla ohjeistuksella sekä ruoka-alan markkinatiedon tilastoinnin kehittämisellä.
Luonnonvarakeskuksen tekemässä selvityksessä kartoitettiin elintarvikehankinnoissa käytettäviä tapoja reagoida hinnan muutoksiin ja hinnan muutosten vaikutuksia julkisiin elintarvikehankintoihin lisäksi selvitettiin sopimuksissa käytössä olevia kustannusindeksejä. Työ tuotti toimenpidesuosituksia sopimusrakenteiden ja markkinoiden läpinäkyvyyden kehittämiseksi.
- Hallituksen tavoitteena on alkutuottajan aseman ja koko elintarvikeketjun tasapainon kehittyminen nykyistä oikeudenmukaisempaan suuntaan, toteaa valtiosihteeri Päivi Nerg.
- On hienoa, että hallitusohjelman kirjausten mukaisesti on selvitetty myös julkisten ruokahankintojen roolia ruokajärjestelmän toiminnassa, Nerg jatkaa.
Tyypillisimmin hintoja tarkistetaan kerran vuodessa perustuen toimittajan osoittamiin kustannusnousuihin. Julkisten elintarvikehankintojen rooli sekä hankintoihin liittyvät jäykät sopimusrakenteet ovat nousseet esille keskustelussa elintarvikemarkkinoiden toimivuudesta ja kustannuksissa tapahtuvien muutosten välittymisestä elintarvikeketjussa. Kuitenkin julkisten hankintojen rooli elintarvikeketjun kokonaisuudessa on ollut viimeaikaisten sopimusrakenteita ja kustannusindeksejä tarkastelleiden selvitysten ulkopuolella.
- Pidän tärkeänä, että saamme selvitystyöstä tarkempaa tietoa julkisten elintarvikehankintojen sopimusehdoista sekä hintojen noususta ja sen mahdollisista vaikutuksesta julkisiin aterioihin, toteaa erityisasiantuntija Auli Väänänen.
Linkki julkaisuun aukeaa tästä.
Lisätietoja:
Luonnonvarakeskus: erikoistutkija Hanna-Maija Karikallio, hanna.karikallio@luke.fi
Maa- ja metsätalousministeriö: erityisasiantuntija Auli Väänänen auli.vaananen@gov.fi