Hoppa till innehåll
Media

Metsätalouden rahoitusta esitetään painotettavaksi taimikoihin

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 19.5.2004 6.36
Tiedote -

Metsätalouden rahoituslain uudistamista pohtinut työryhmä esittää lisäpanostuksia taimikoiden hoitoon. Keskiviikkona maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaojalle mietintönsä luovuttanut metsätalouden rahoituslakityöryhmä esittää korotusta taimikonhoidosta maksettavaan tukeen. Työryhmä jakaisi nuoren metsän hoidon työlajin taimikonhoitoon, nuoren kasvatusmetsän kunnostuk-seen ja laatupuiden pystykarsintaan.

Työryhmä pitää tarkoituksenmukaisena painottaa töitä nykyistä voimakkaammin taimikkovaiheen metsiin. Taimikonhoidon tukitasoa esitetään nostettavaksi kymmenellä prosenttiyksiköllä. Tukea voisi saada 50 - 80 prosenttia taimikonhoidon toteuttamiskustannuksista.

Nuoren kasvatusmetsän hoitoon tukea voisi saada, kun puuston keskiläpimitta on vähintään kahdeksan ja enintään 16 senttimetriä. Tältä osin tukiehdot säilyisivät ennallaan. Lisäedellytyksenä olisi, että puuston valtapituus on käsittelyn jälkeen havupuumetsiköissä enintään 12 metriä ja lehtimetsissä enintään 13 metriä, ellei korjattavaa puuta käytetä kokonaan energiapuuksi. Nykyiset valtapituusrajat ovat kaksi metriä korkeammat. Energiapuuta korjattaessa nuoren kasvatusmetsän kunnostuksen tuen voisi saada nykykäytännön mukaisesti valtapituudesta riippumatta.

Työryhmä esittää energiapuun korjuutukeen huomattavialaajennuksia. Tukea voisi saada energiapuun korjuuseen muista hakkuista kuin tavanomaisista päätehakkuista. Metsikön ravinnetasa-painon säilyttämiseksi kuivat kankaat ja niitä vähäravinteisemmat kivennäismaat sekä ravinteisuu-deltaan vastaavat turvemaat rajattaisiin kuitenkin tuen ulkopuolelle. Energiapuun korjuutuki olisi I-, II- ja III-vyöhykkeillä 6, 7 ja 8 euroa kiintokuutiometriltä. Myös haketustuen käyttöalaa laajennettaisiin. Haketustuki säilytettäisiin 1,7 eurona irtokuutiometriä kohden.

Työryhmän ehdotusten toteuttaminen lisäisi taimikonhoidon pinta-alaa ja energiapuun korjuumäärää. Työryhmä arvioi, että esitysten toteuttamiseksi tarvittaisiin valtion tukea keskimäärin vuosittain lisää energiapuun korjuuseen viisi miljoonaa euroa, haketukseen kolme miljoonaa euroa ja taimikonhoitoon miljoona euroa.

"Metsissä on paljon metsänhoidollisesti tärkeää tekemätöntä työtä erityisesti taimikonhoidossa. Valtion tuella on keskeinen merkitys kannustettaessa metsänomistajia hoitamaan taimikkonsa kun-toon joko omatoimisesti tai palkatulla työvoimalla", ministeri Korkeaoja totesi vastaanottaessaan mietinnön.

"Kansallinen metsäohjelma 2010:n myötä valtio on lisännyt tukea metsien hoitoon noin kymmenen miljoonaa euroa vuodessa. Valtion tuen lisäys on innostanut metsänomistajat kasvattamaan omaa panostustaan noin 40 miljoonalla eurolla vuodessa. Pidän tärkeänä, että valtion tuen ehdot ja kohdentaminen määritellään jatkossakin mahdollisimman vaikuttaviksi", Korkeaoja painotti.

Lisätietoja:

Apulaisosastopäällikkö Pentti Lähteenoja p. (09) 160 53351, (040) 717 1698

Ylitarkastaja Marja Hilska-Aaltonen p. (09) 160 52415

>> työryhmämuistio