Hoppa till innehåll
Media

Stödnivåerna och stödvillkoren för EU:s jordbruksstöd och ändringar i ersättningen för ekologisk produktion fastställda för 2024

jord- och skogsbruksministeriet
Utgivningsdatum 25.1.2024 14.35
Pressmeddelande

Statsrådet fastställde jordbrukets stödnivåer och stödvillkor i fråga om det grundläggande inkomststödet, omfördelningsinkomststödet, EU-inkomststödet för unga jordbrukare och stödet för miljösystem samt ändringarna i ersättningen för ekologisk produktion 2024.

Statsrådet fastställde enhetsstödnivåerna för ansökningsåret 2024 för de från produktionen frikopplade direkta arealbaserade stöden till jordbruket som helt finansieras av EU. I EU-förordningen anges det årliga maximibelopp som sammanlagt får användas för direktstöd. Till de direkta stöden hör också de produktionskopplade stöden, men deras stödnivåer fastställs senare i en separat förordning. Stödnivåerna kommer att justeras på basis av ansökningsuppgifterna och tillsynsresultaten innan den första posten betalas ut i slutet av 2024 och den andra posten i maj–juni 2025.

Stödbelopp för direktstöd som helt finansieras av EU samt ändringar i villkoren

Till det grundläggande inkomstödet används högst 294,27 miljoner euro. För stödområde AB fastställdes stödnivån till 139,37 euro per hektar och för stödområde C till 119,49 euro per hektar. 

Till omfördelningsinkomststödet används högst 26,1 miljoner euro. Stödnivån för omfördelningsinkomststödet är 17,75 euro per hektar i hela landet. Stödet kan beviljas alla aktiva jordbrukare som är berättigade till grundläggande inkomststöd. Stödet betalas för högst 50 hektar per gård.
 
Till EU-inkomststödet för unga jordbrukare används högst 13,1 miljoner euro. Stödnivån fastställdes till 88 euro per hektar. Stöd kan beviljas för högst 150 hektar per gård. 

Inom ramen för miljösystemet kan man välja 1–4 åtgärder, för vilka stöd kan beviljas för sammanlagt högst 86 miljoner. Stödnivåerna fastställdes per hektar till 50 euro för växttäcke vintertid, 65 euro för naturvårdsvallar, 80 euro för gröngödslingsvallar och 300 euro för mångfaldsväxter.

För åtgärden växttäcke vintertid godkänns arealer med bladlösa vedartade växter som vintertid har ett marktäckande växtbestånd mellan raderna bestående av till exempel vall. Arealer med permanent gräsmark ska vara oplöjda fram till den 1 maj. 

Kraven för åtgärderna naturvårdsvall och gröngödslingsvall har preciserats så, att arealer inte får gödslas under hela kalenderåret och att växtbestånden ska slås senast den 15 september. Jordbrukare kan nu friare välja tidpunkten för slåtter. Tidigare skulle växtbestånden slås före utgången av augusti. Vallar som har anlagts före 2024 och som inte slagits 2023, ska slås 2024. Till åtgärden mångfaldsväxter har man på basis av utlåtanden lagt till växter som är tillåtna i utsädesblandningar. 

Tabell: Från produktionen frikopplade direktstöd som söks 2024 och som helt finansieras av EU

Ändringar i ersättningen för ekologisk produktion

Statsrådets förordning om ersättning för ekologisk produktion preciseras i fråga om utbildningskravet, kravet på avsalugrödor och blandade växtbestånd. Utbildningen i ekologisk produktion preciseras så, att om en förbindelse för ekologisk produktion överförs under förbindelseperioden, ska mottagaren av överföringen uppfylla det i förordningen nämnda utbildningskravet för ekologisk produktion. 

Kravet på odling av avsalugrödor måste inte iakttas på sådana gårdsbruksenheter där minst 50 procent av förbindelsearealen används för produktion av foder för den egna ekologiska husdjursproduktionen eller för en regelbunden samarbetspartners ekologiska husdjursproduktion. Det ska finnas ett avtal om samarbetet antingen direkt med samarbetspartnern eller med en förmedlingsrörelse som omfattas av kontrollsystemet för ekologisk produktion. Denna ändring kommer att möjliggöra mera omfattande samarbeten inom produktionen av ekologiskt foder.

I och med ändringsförordningen räknas som avsalugrödor blandningar av spannmål och baljväxter och blandningar av baljväxter och oljeväxter, om de skördas när de är mogna och kan separeras från varandra. De blandningar som godkänns finns i bilaga 1 till förordningen. I fortsättningen räknas trädgårdsärt som en avsalugröda även utan produktionsavtal.

Dessutom kan man i och med ändringsförordningen ingå en förbindelse för ekologisk produktion för odling på fuktig mark, om den växt som odlas är rörflen. Genom ändringen är rörflen jämställd med andra vallväxter i stödsystemet. Detta möjliggör samtidigt en omfattande utveckling av odling på fuktig mark.

Till följd av reformer i lagstiftningen om djurs välbefinnande görs också tekniska uppdateringar av författningshänvisningarna i förordningen.

Ytterligare information vid jord- och skogsbruksministeriet:

Riikka Knaapi, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 162 001 (stöd för miljösystem)
Pirjo Kuusela, specialsakkunnig, tfn 0295 162 138 (aktiva jordbrukare och grundläggande inkomststöd)
Pekka Pihamaa, specialsakkunnig, tfn 0295 162 289 (omfördelningsinkomststöd och inkomststöd för unga jordbrukare)
Heini Lehtosalo, konsultativ tjänsteman, tfn 029 516 2057 (ekologisk produktion)
Suvi Ruuska, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 162 248
E-postadresserna har formen fornamn.efternamn@gov.fi.
 

CAP27