EU:s förordning om restaurering av natur
Målet med förordningen om restaurering av natur är att förbättra naturens tillstånd i stor utsträckning i olika miljöer, både inom och utanför skyddsområden. För att målen i förordningen om restaurering av natur ska nås krävs det att man använder många olika metoder för att stärka naturvärdena. Ett område där naturens tillstånd förbättras kan fortsättningsvis utnyttjas ekonomiskt eller exempelvis som en del av stadsmiljön. Genomförandet av förordningen om restaurering av natur kräver åtgärder som förbättrar naturens tillstånd till exempel på myrar, fjäll och stränder och i skogar, jordbruksmiljöer, hav och insjöar.
Åtgärder för att förbättra naturens tillstånd kan till exempel vara att lägga igen myrdiken, återställa flod- och bäckfåror till naturtillstånd, återinföra betesgång i områden som traditionellt används som betesmarker och avlägsna granar från lundar. I synnerhet de åtgärder som vidtas i avrinningsområdena, såsom restaurering av myrar, förbättrar också tillståndet i vattendragen nedströms och i kustvattnen. Detta förbättrar inte bara naturens tillstånd utan också möjligheterna till rekreation. Naturens förmåga att tåla de allt vanligare extrema väderfenomenen förbättras också, vilket förbättrar samhällets resiliens. Målet att skydda pollinatörer är i sin tur viktigt med tanke på livsmedelsförsörjningen.
Genomförandet av förordningen om restaurering av natur
För genomförandet av förordningen utarbetas en nationell restaureringsplan där bland annat metoderna för att uppnå målen i förordningen fastställs. Den nationella restaureringsplanen ska vara klar inom två år från det att förordningen har trätt i kraft.
Förordningen om restaurering av natur ger medlemsstaterna handlingsutrymme vid genomförandet, och förordningen kan genomföras till exempel på frivillig väg. Lösningarna för genomförandet kommer i stor utsträckning att avgöra förordningens faktiska konsekvenser i Finland.
De sammanlagda kostnaderna för genomförandet preciseras i samband med den närmare planeringen av genomförandet. Det är svårt att uppskatta kostnaderna utifrån nuvarande information. De valda metoderna för genomförandet och en korrekt inriktning av åtgärderna i avrinningsområdena har en stor betydelse för hur de totala kostnaderna bildas.
I Finland vidtas redan betydande åtgärder för att förbättra naturens tillstånd. Det är viktigt att dessa åtgärder integreras i genomförandet av förordningen om restaurering av natur. En del av målen är starkt kopplade till att effektivisera genomförandet av befintlig EU-lagstiftning, såsom habitatdirektivet och fågeldirektivet, bland annat genom att fastställa tidsfrister för att uppnå målen. Genomförandet handlar alltså om att effektivisera åtgärder.
Medlemsstaterna ska också fastställa målnivåer för de miljöindikatorer som anges i förordningen. Dessa målnivåer gäller flera olika livsmiljöer och förutsätter många olika åtgärder för att förbättra naturens tillstånd.
Förordningen om restaurering av natur är ett led i EU:s strategi för biologisk mångfald
EU-länderna godkände 2020 EU:s strategi för biologisk mångfald vars syfte är att stoppa förlusten av biologisk mångfald och att vända dess utveckling i en positiv riktning före 2030.