Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

EU:n maatalousbudjetti ja luomuasetus aiheina maatalous- ja kalastusneuvostossa

Jord- och skogsbruksministeriet
7.11.2014 13.52
Tiedote -

Maanantaina Brysselissä kokoontuva EU:n maatalous- ja kalastusneuvosto saa käsiteltäväkseen komission esityksen unionin maatalousbudjetin varojen siirrosta muiden politiikka-alojen käyttöön. Mikäli komission esitys toteutuu, jouduttaisiin jo tehdyt Venäjän kriisin tukitoimet rahoittamaan heti niin sanotusta maatalouden kriisirahastosta.

Kokoukseen osallistuva maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo vaatii muiden EU:n maatalousministerien tavoin, että maatalouspääluokan ylimääräiset tulot pitää voida käyttää maatalouden tarvitsemiin tukitoimiin, joilla lievennetään Venäjän asettaman elintarvikkeiden tuontikiellon vaikutuksia.

– Kriisirahastoa ei pitäisi vielä käyttää, sillä kriisin kestoa ja sen kaikkia vaikutuksia ei vielä tiedetä, Orpo toteaa.

Keskustelua käydään myös EU:n luomuasetusehdotuksesta, jonka sisältöä monet jäsenmaat kritisoivat. Suomen kanta on, että nykyinen luomulainsäädäntö toimii, eikä tarvetta kovin suurille muutoksille olisi. Komission asetusesityksestä seuraisi ongelmia muun muassa niille tiloille, joiden kasvintuotanto on luomussa mutta eläimet tavanomaisessa tuotannossa.

– Komission ehdotus sisältää monia muutoksia, jotka vaikeuttaisivat luonnonmukaista tuotantoa merkittävästi useilla alueilla, ministeri Orpo sanoo.

Ministeri tapaa marraskuun alussa työnsä aloittaneen irlantilaisen maatalouskomissaari Phil Hoganin ja keskustelee hänen kanssaan muun muassa Venäjä-kriisin tukitoimista maitosektorille. Mukana tapaamisessa ovat myös Baltian maiden maatalousministerit.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
valtiosihteeri Risto Artjoki, p. 0295 162 254
maatalousneuvos Kari Valonen, p. 0295 162 269
[email protected]

Petteri Orpo
EU