FI SV EN

Luonnonhaittakorvaukset

Viljelyn mahdollistaminen pohjoisissa olosuhteissa

Suomi on Euroopan pohjoisin maatalousmaa. Suomen sijainti on syrjäinen Euroopan muista markkina-alueista. Pohjoiset ilmasto-olosuhteet rajoittavat maataloutta. Kasvukausi on lyhyt.

Luonnonhaittakorvaus on tukea viljelijöille. Luonnonhaittakorvaukset tasoittavat viljelystä aiheutuvia kustannuseroja Euroopan muihin tuotantoalueisiin verrattuna. Luonnonhaittakorvaukset ovat osa yhteistä maatalouspolitiikkaa (CAP) ja ne sisältyvät vuodesta 2023 osaksi Suomen CAP suunnitelmaa.

Luonnonhaittakorvauksen tavoitteena on turvata maataloustuotannon jatkuminen Suomessa. Mikäli tuotanto ei jatkuisi, se johtaisi peltojen metsittymiseen. Nämä korvaukset ehkäisevät sitä. Lisäksi luonnonhaittakorvaukset mahdollistavat avoimen ja hoidetun maaseutumaiseman. Maatilojen taloudellinen kehittyminen ylläpitää maaseudun työllisyyttä ja alueiden taloudellista kehitystä.

Muualla verkossa

Lue lisää Suomen CAP-suunnitelmasta 2023-2027 maaseutu.fi -sivulta 
Ruokavirasto.fi - Luonnonhaittakorvaus
Maaseutu.fi - Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman 2014-2020 verkkopalvelu kaikille maaseudun kehittämisestä kiinnostuneille. Huom. sivu on arkistossa, eikä sitä enää päivitetä.

 

Mer information

Eero Pehkonen, konsultativ tjänsteman 
jord- och skogsbruksministeriet, livsmedelsavdelningen, enheten för utveclingen av landsbygden Telefon:0295162217   E-postadress: