Ruokapolitiikka
Ruokapolitiikan tavoite on edistää kansakunnan ravitsemustilaa ja hyvinvointia ruuan kautta. Ruokapolitiikka käsittelee laaja-alaisesti ruuan tuotantoon, jatkojalostukseen, jakeluun ja kulutukseen liittyviä aiheita. Kansantalous, kansalaisten terveys ja ympäristön hyvinvointi liittyvät olennaisesti ruokapoliittiseen päätöksentekoon.
Maa- ja metsätalousministeriön asettama ruokapolitiikan neuvottelukunta kehittää ja koordinoi ruokaan liittyvien politiikkojen toteuttamista valtionhallinnossa. Neuvottelukunnassa on edustajia ministeriöistä, tuottaja-, neuvonta- ja luonnonsuojelujärjestöistä sekä kaupan ja teollisuuden aloilta. Neuvottelukunnan tehtävä on edistää ruokapoliittista yhteistyötä ruokaketjun toimijoiden kesken. Ruokapoliittisen neuvottelukunnan alaisuudessa toimii kolme jaostoa. Ruokapolitiikan neuvottelukunnan toimikausi on 1.8.2016–1.8.2019.
Hallitusohjelman toimeenpanosuunnitelman mukaisesti kotimaisen ruuantuotannon kilpailukykyä, vastuullisuutta, markkina- ja kuluttajalähtöisyyttä ja riittävyyttä huoltovarmuuden näkökulmasta arvioidaan helmikuussa 2017 eduskunnalle annetussa ruokapoliittisessa selonteossa.
- Ruokapoliittisen neuvottelukunnan asettamispäätös ja kokoonpano
- Tutustu ruokapoliittisen selonteon valmisteluun
Strategiat
- Valtioneuvoston selonteko ruokapolitiikasta
- Lähiruokaa totta kai! Hallituksen lähiruokaohjelma ja lähiruokasektorin kehittämisen tavoitteet vuoteen 2020
- Lisää luomua! Hallituksen luomualan kehittämisohjelma ja luomualan kehittämisen tavoitteet vuoteen 2020
Mer information
Petri Koskela, specialsakkunnig
jord- och skogsbruksministeriet, Livsmedelsavdelningen, marknadsenheten Telefon:0295162382 fornamn.efternamn@gov.fi