Strategi och vision

Finland är ett av världens nordligaste områden för livsmedelsproduktion. Vi är också självförsörjande när det gäller tillgången till livsmedel. Den föränderliga omvärlden innebär utmaningar för oss. Vi behöver en gemensam vision och strategi som beskriver hurdant matland Finland vill vara i framtiden och hur vi säkerställer produktionen av rena livsmedel för kommande generationer på ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart sätt.

Arbetet med den långsiktiga strategin för livsmedelsproduktionen 2025

Strategin för livsmedelsproduktionen blir klar före utgången av 2025. Strategin ger en gemensam syn på ett ekonomiskt, ekologiskt, socialt och kulturellt hållbart livsmedelssystem och bidrar till att planera den nya perioden för att genomföra EU:s gemensamma jordbrukspolitik. Strategin utarbetas i samarbete mellan sakkunniga i form av en brett inkluderande process.

Strategin bygger på förståelse av den finländska matproduktionens nuläge. Den gemensamma visionen beskriver ett framtida livsmedelssystem som förbättrar och värnar välfärden, den fortsatta verksamheten och framgången på lång sikt. Därefter inleder vi arbetet med att planera och välja de metoder som hjälper oss att uppnå målen och genomföra visionen. 

Målen för strategin

Strategin tas fram i ett nära samarbete med de viktigaste parterna inom det finländska livsmedelssystemet, till exempel jordbrukare och unga. Det finns alternativa sätt att delta, bland annat workshoppar på lokal nivå och via Teams, webbinarier, intervjuer och enkäter. 

Samarbetsparter

Strategiarbetet styrs av en tvärsektoriell expertgrupp från olika sektorer inom livsmedelssystemet. Gruppen styr och främjar framstegen i arbetet med strategin och tillväxtprogrammet. Styrgruppen informerar ministerarbetsgruppen för ren energi, miljö och försörjningsberedskap om framstegen.

Bakgrund till strategiarbetet

Strategiarbetet är en fortsättning på Redogörelsen om livsmedelspolitik 2017Filen öppnas i en ny flik pdf 915kB , och arbetet med visionen för det finländska livsmedelssystemet från diskussionsforumet Gemensamt matbord 2022

Så här kom visionen 2040 till 

 

Vision 2040: Utmärkt mat från världens mest hållbara livsmedelssystem!


Visionen betonar livsmedelsproduktionens hållbarhet och visar att vi utvecklar livsmedelssystemet och dess värdekedjor. Visionen och dess mål omfattar ekonomisk, ekologisk, social och kulturell hållbarhet. Målet är att kontinuerligt förbättra och upprätthålla välfärden.


Mål 1: Det finländska livsmedelssystemet främjar den nationella övergripande hållbarheten 

Ett rättvist livsmedelssystem skapar hållbar ekonomisk välfärd samt försörjningsberedskap i Finland. Som aktörer inom livsmedelssystemet använder vi naturresurserna på ett hållbart sätt samtidigt som vi värnar människors, gemenskaps och djurs välfärd. 


Mål 2: Matkulturen utgör grunden för konkurrenskraften

Vi värdesätter inhemsk mat och aktörerna inom livsmedelssystemet. Vi är stolta över den finländska matkulturen som skapar mervärde inom branschen och utgör grunden för den internationella konkurrenskraften. Matkulturen stärker våra hälsosamma och hållbara matval.


Mål 3: Information och forskning stöder livsmedelssystemet

Tvärvetenskapliga rön, innovationer och data möjliggör framgång och utveckling när det gäller ett hållbart livsmedelssystem. Den finländska livsmedelsbranschen är attraktiv för företagande och investeringar samt för studerande och yrkesverksamma.


Tidsfristen för kommentarer gick ut i oktober 2024. Visionen behandlades i ministerarbetsgruppen för ren energi, miljö och försörjningsberedskap i december.  Visionen ligger till grund för strategiarbetet 2025. Visionen ses över regelbundet och det är möjligt att visionen ändras i takt med att arbetet går framåt. Den slutliga visionen kommer att fastställas i samband med strategin.