Träbyggande och träprodukter
Målet med statsminister Petteri Orpos regeringsprogram är att diversifiera användningen av trä och öka dess förädlingsvärde. Att främja träbyggande och träproduktindustrin tjänar flera syften, såsom att minska klimatförändringarna, främja cirkulär ekonomi, stödja hållbar närings- och bostadspolitik samt öka landsbygdens livskraft.
Användningen av trä minskar byggandets koldioxidavtryck när man beaktar hela livscykeln för träet från materialproduktion till byggande, användning och återvinning. I Finland finns de största tillväxtmöjligheterna för träbyggande särskilt inom byggandet av flervåningshus och offentliga byggnader. Dessutom kan användningen av trämaterial ytterligare ökas i till exempel energirenoveringar av fasader, tilläggsvåningar och kompletterande byggande.
Främjande av träanvändning i byggande
Under ledning av miljöministeriet genomfördes programmet för träbyggande åren 2016-2023. Programmets mål var att öka användningen av trä i både stadsbyggande, offentligt byggande och stora träkonstruktioner, såsom hallar och broar. Programmet främjar användningen av trä i byggande genom att stärka branschens kompetens och tillhandahålla information om träbyggande, såsom betydelsen av koldioxidavtryck samt hälsa och säkerhet i byggande. Under de senaste åren har också byggnadsregler, såsom brandföreskrifter och tekniska krav för byggande, uppdaterats som en del av markanvändnings- och bygglagen.
Att främja användningen av trä i offentligt byggande var en av programmets fokusområden. Nationella mål för offentligt träbyggande publicerades i september 2020. Dessa mål sattes för andelen trä i all ny offentlig byggnation samt för de byggnadstyper som är mest betydande i volym. År 2022 var det uppsatta marknadsmålet för träbyggande 31% av all offentlig byggnation, med ett mål på 45% år 2025.
Främjandet av träanvändning i produkter som binder kol under lång tid var också ett av teman för markanvändningssektorns klimatåtgärdsplan 2019-2024.
Finland producerar cirka 10 miljoner kubikmeter sågvirke per år
Förädlingen av inhemskt trä har en positiv effekt på Finlands ekonomi och sysselsättning. Träproduktindustrin sysselsätter cirka 20 800 personer i Finland (EY, Skogsindustrins ekonomiska effekter i Finland). Produktionsvärdet för Finlands träproduktindustri var cirka 8,9 miljarder euro år 2021 (senaste uppgifter).
År 2023 producerades 10,4 miljoner kubikmeter sågvirke i Finland. Inhemsk konsumtion av sågvirke påverkas starkt av byggande, då cirka fyra femtedelar av det sågvirke som används i Finland går till byggande.
Exportintäkter från träproduktindustrin
Träproduktindustrin spelar en betydande roll som exportinkomstkälla i Finland. De viktigaste exportprodukterna för träproduktsektorn har länge varit sågvirke och plywood. Den främsta exportmarknaden har traditionellt varit Europa, med betydande marknader även i Nordafrika (särskilt Egypten), Kina och Japan.
Cirka 70% av hela sågverksindustrins kapacitet exporteras utomlands. År 2023 var produktionen av sågvirke 10,4 miljoner kubikmeter och exporten 8,4 miljoner kubikmeter (81%). Exportvärdet för träproduktindustrin var cirka 3 miljarder euro år 2023.
Källa: Naturresursinstitutet
På vår webbplats
Skogarnas ekonomiska betydelse
Statistik
Skogsindustrin rf
Finlands sågindustri rf
På andra webbplatser
Åtgärdsprogram för träbyggande (Miljöministeriet)
Trävarubranschens branschrapporter (på finska)
Puuinfo (på finska)
Puuteollisuus ry (på finska)
Mer information
Kaisa Pirkola, konsultativ tjänsteman
jord- och skogsbruksministeriet, naturresursavdelningen, Metsä- ja biotalousyksikkö Telefon:0295162350 E-postadress: fornamn.efternamn@gov.fi