Hoppa till innehåll
Media

Ändring av stora rovdjurs skyddstatus stöds av EU:s jordbruksministrar

jord- och skogsbruksministeriet
Utgivningsdatum 23.1.2024 22.36 | Publicerad på svenska 25.1.2024 kl. 16.59
Pressmeddelande

På agendan för EU:s råd för jordbruk och fiske stod bland annat frågor inom internationell handel som gäller jordbruket, den strategiska dialogen om jordbrukets framtid, förslaget till förordning om övervakning av skogarnas tillstånd samt på Finlands initiativ stora rovdjurs skyddsstatus.

EU:s jordbruksministrar sammanträdde den 23 januari i Bryssel i det första mötet under det belgiska ordförandeskapet i rådet för jordbruk och fiske. På agendan stod bland annat ett ärende som Finland hade förberett om stora rovdjur, i vilket Finland gav sitt stöd till kommissionens initiativ om att lindra vargens skyddsstatus enligt Bernkonventionen. Finland uppmuntrade även till motsvarande ändringar i bilagorna till habitatdirektivet. Dessutom ville Finland också lyfta fram andra stora rovdjur som i likhet med vargen har starka bestånd och en gynnsam bevarandestatus. I Finland har björn- och lodjursbestånden mångdubblats sedan Finland gick med i EU och har i många år haft en gynnsam bevarandestatus.

Finlands initiativ fick stort stöd. I sina anföranden lyfte ministrarnas fram de utmaningar som de starka bestånden av stora rovdjur medför för jordbruket och landsbygden runt om i Europa. Kommissionen svarade att den i samarbete med medlemsstaterna kommer att bedöma utvecklingen av rovdjursbestånden. Ordföranden för jordbruks- och fiskerådet kommer att vidarebefordra diskussionens huvudpunkter till miljörådet som ansvarar för denna fråga. 
 
”Diskussionen var mycket samstämmig och visade att konsekvenserna av de allt större bestånden av stora rovdjur märks även i andra medlemsstater, främst i form av samhälleliga utmaningar särskilt på landsbygden. Det finns ett tydligt behov av förändring, och det fick kommissionen ett starkt budskap om", konstaterade jord- och skogsbruksminister Sari Essayah. 
 
Jordbruksministrarna diskuterade också det förslag till förordning om övervakning av skogarnas tillstånd som kommissionen lade fram i november. Minister Essayah framhöll vikten av att övervakningen av skogarnas tillstånd är ändamålsenlig och högkvalitativ. Hon uttryckte också sin oro över bristerna i kostnadsuppskattningen för förordningen när det gäller mycket skogrika länder som Finland.  
 
Rådet fick också ta del av kommissionens översikt om frågor inom internationell handel som gäller jordbruket. För närvarande pågår handelsförhandlingar mellan EU och bland annat Australien och Mercosur. Mest diskussion väckte handeln mellan Ukraina och EU, om vilken ett beslut från EU-kommissionen väntas under de kommande veckorna i fråga om fortsättningen av handelsvillkoren.
 
"EU måste fortsätta att ge ett starkt, effektivt och enat stöd till Ukraina, som fortfarande utsätts för Rysslands anfallskrig. Genom åtgärder på EU-nivå bör en stabil och långsiktig handelsmiljö skapas med Ukraina”, sade minister Essayah. 
 
Dessutom diskuterade rådet Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyens initiativ om att föra en strategisk dialog om det europeiska jordbrukets framtid. Medlemsstaterna ansåg att det är viktigt att alla parter i livsmedelssystemen och medlemsstaterna hörs inför framtida politiska linjedragningar. Minister Essayah lyfte fram det nordliga jordbrukets särdrag och vikten av en lönsam livsmedelsproduktion. 
 
"EU:s jordbruk och livsmedelssystem står inför stora utmaningar. Under de kommande åren kommer dessa att påverkas av många faktorer: allt från klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald till utvidgningen av EU och en förändrad geopolitisk verksamhetsmiljö. De kommande reformerna måste förberedas på ett sådant sätt att livsmedelsproduktionen fortsätter att vara lönsam i hela Europa", sade minister Essayah. 

Ytterligare information:
Iina Mattila, ministerns specialmedarbetare, tfn +358 50 473 6221
Kari Valonen, specialsakkunnig, tfn +32 473 525 630
 

EU och internationella frågor Mat och jordbruk