Hoppa till innehåll
Media

De första resultaten av det vetenskapliga laxfisket stöder tillstånd för kustfiske i Finland

jord- och skogsbruksministeriet
Utgivningsdatum 4.9.2024 9.54 | Publicerad på svenska 4.9.2024 kl. 13.41
Pressmeddelande

Enligt de första resultaten av det vetenskapliga laxfisket utgör kustfisket i Finland inget hot mot laxbeståndet i älven Ljungan. Resultaten stöder också ICES:s nya råd om att laxfiske kan tillåtas på Bottenhavet, Skärgårdshavet och Ålands hav 2025.

Under sommaren genomförde Finland vetenskapligt laxfiske inom det kommersiella fisket på Bottenhavet, Skärgårdshavet och Ålands hav. Fisket inleddes den 27 maj med 18 fiskefartyg från Fastlandsfinland och 14 fiskefartyg från Åland.

De åländska fartygen fångade 929 laxar och fartygen från fastlandet fångade 2 233 laxar. Av dessa 3 162 laxar var sammanlagt 2 394 (cirka 76 procent) vild lax med fettfena, och behövliga uppgifter om dessa laxar registrerades och det togs fjällprov som sändes till Naturresursinstitutet. 

De kommersiella fiskare som deltagit i det vetenskapliga laxfisket har handlat utmärkt i enlighet med de anvisningar som getts dem. Tack vare fiskarnas noggranna provtagningsarbete verkar materialet vara av hög kvalitet och kan utnyttjas mångsidigt i det vetenskapliga forskningsarbetet kring lax.

Naturresursinstitutet har hittills med hjälp av DNA-metoden analyserat provlaxarnas ursprung hos 1 434 vilda laxar som fiskades i maj–juni. Därefter återstår prover från 960 vilka laxar som ska analyseras. Resultaten av dessa prover fås enligt nuvarande uppskattning i oktober. 

Lax från älven Ljungan utgör högst 0,2 procent av proverna

Av de 1 434 de vilda laxar som nu analyserats kom klart största delen, dvs. 87 procent, från laxbestånden i Torne älv, Kalixälven och Simo älv. Av de laxbestånd där den nedre gränsen för konfidensintervallet för avgörandet av ursprung var större än noll (dvs. av de bestånd där resultatet av avgörandet kan ses som statistiskt signifikant) utgjorde laxbeståndet i Kymmene älv 4,4 procent, laxbestånden på den svenska sidan av Bottenviken Luleå-Piteå-Skellefteå 3,1 procent och laxbeståndet i Byskeälven 2,3 procent.

I detta vetenskapliga fiske ägnades särskild uppmärksamhet åt laxen i Ljungan. Inga tydliga genetiska skillnader observerades  jämfört med de laxar som släppts ut vid kusten och som upprätthålls genom odling i Indalsälven och Ångermanälven. Det innebär att det inte gick att avgöra från vilken av dessa tre älvar laxen härstammar när det fanns fisk från något av dessa laxbestånd i fångstproverna.  

Av de fiskar som analyserats kom 0,2 procent (95 procent konfidensintervall: 0–0,5) från laxbeståndet i Ljungan-Indalsälven-Ångermanälven. När man granskade ursprunget hos enskilda laxar fanns det tre fiskar från laxbeståndet i Ljungan-Indalsälven-Ångermanälven (sannolikhet > 0,97). I praktiken fanns det 0–3 laxar från Ljungan bland de laxar som analyserats. I Indalsälven och Ångermanälven planteras årligen ett stort antal vandringsyngel av lax utan fettfena I dessa älvar finns det ingen nämnvärd naturlig laxyngelproduktion. 

Resultaten stöder de nya råden från ICES

Internationella havsforskningsrådet ICES har i sitt vetenskapliga råd av den 31 maj 2024 konstaterat att laxbeståndets tillstånd i Ljungan har förbättrats och att det därför inte är nödvändigt att förbjuda laxfiske på Bottenhavet, Skärgårdshavet och Ålands hav 2025. Enligt en retroaktiv bedömning skulle det inte heller ha varit nödvändigt för ICES att föreslå ett sådant förbud för innevarande år.

Delresultaten av Finlands vetenskapliga laxfiske stöder det råd som ICES gett i år och även tidigare bedömningar enligt vilka Finlands kustfiske, som regleras på samma sätt som det vetenskapliga laxfisket, inte utgör ett hot mot laxbeståndet i Ljungan.

Jord- och skogsbruksministeriet får ännu närmare resultat av Naturresursinstitutet om ursprunget för lax från olika fångstplatser samt fiskarspecifika uppgifter som ges direkt till de kommersiella fiskare som deltagit i undersökningarna i fråga om deras egen fångst.

Mer information: 
Risto Lampinen, genomförandet av det vetenskapliga laxfisket, jord- och skogsbruksministeriet, tfn 0295 162 458, risto.lampinen@gov.fi
Tuomas Leinonen, analys av prov och genetik, Naturresursinstitutet, tfn 0295 322 020, tuomas.leinonen@luke.fi

EU och internationella frågor Fiskar Forskning och utveckling