Hoppa till innehåll
Media

Ödemarksbruk presenteras på den internationella jakt- och fiskemässan i Riihimäki

jord- och skogsbruksministeriet
Utgivningsdatum 6.6.2018 13.03
Pressmeddelande

De organisationer inom den offentliga förvaltningen som arbetar med ödemarksbruk presenterar sig på den internationella jakt- och fiskemässan i Riihimäki den 7–10 juni. Organisationerna presenterar ödemarksbrukets senaste trender och traditionella tjänster inom ramen för såväl vilt som fiske. De traditionella tjänsterna omfattar bland annat karttjänster, fisketillstånd och rådgivning i användningen av tjänsten Oma riista. På mässan kan man dessutom pröva på att jaga vildsvin med hjälp av en vildsvinssimulator samt få färsk information om situationen i fråga om vandringsfiskar och vattendrag.

Många sakkunniga från de olika organisationerna kommer att framträda på mässans huvudscen, där de intervjuas av Mikko ”Peltsi” Peltola. Intervjuerna gäller bland annat färska uppskattningar av vargbeståndet, situationen i fråga om vandringsfiskar och deras vandringsvägar, vildsvinssituationen, tjänsten Oma riista och geografisk information. På söndagen intervjuas universitetsforskare Mari Pohja-Mykrä, som nyligen färdigställt en utredning om ödemarksbruk.

Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä intervjuas på torsdagen, på mässans första dag. Hela programmet för jakt- och fiskemässan finns på adressen www.mmm.fi/erämessut.

Deltagarna och programmet i ett nötskal (avdelning A23-28):

Jord- och skogsbruksministeriet: Information om vildsvin och vandringsfisk, möjlighet att pröva på att jaga vildsvin med hjälp av en vildsvinssimulator. Som samarbetspartner bland annat Vårdförening för strömvatten rf.

Naturresursinstitutet: Uppföljning av småvilt och sjöfåglar, uppskattning och inventering av lodjursbeståndet, främmande arter.

Lantmäteriverket: Kartor, geografiska datatjänster, e-tjänster.

Forststyrelsen: Fiskevårdsavgifter, information om jakttillstånd.

Finlands viltcentral: Rådgivning i användningen av tjänsten Oma riista, lansering av webbplatsen riistainfo.fi.

På mässavdelningen finns också energibolaget Lumme Energia Oy från Södra Savolax. Bolaget deltar i olika projekt för återetablering av vandringsfiskar och är inom företagsvärlden den största enskilda finansiären av projektet Elinvoimainen järvilohi, som syftar till att återetablera insjölaxbeståndet.

Ytterligare information:

Pekka Väisänen, kommunikationsexpert, JSM, tfn 0295 162 480, pekka.vaisanen@mmm.fi