I sommar är det tillåtet att fånga högst två laxar per fiskare i Torne älv

jord- och skogsbruksministeriet
Utgivningsdatum 2.4.2025 17.05
Typ:Pressmeddelande

Fiskebestämmelserna för Torne älv är striktare än förra året. Jord- och skogsbruksministeriet och Havs- och vattenmyndigheten i Sverige har kommit överens om fiskebestämmelserna i avtalsområdet vid Torne älv. Bestämmelserna träder i kraft den 1 juni 2025. Finland kommer för sin del att reglera det kommersiella fisket till havs så att det stöder laxens vandring i älvarna.

Finland och Sverige förhandlar årligen om fiskebestämmelserna för Torne älv. Syftet är att säkerställa att bestämmelserna är på en tillräcklig nivå i förhållande till fiskbeståndens tillstånd och att fisket är hållbart i det område som omfattas av överenskommelserna.

Som ett nytt element i det gemensamma protokollet om fisket i Torne älv infördes i år en fiskarspecifik fångstkvot på högst två laxar. Kvoten gäller hela fiskesäsongen och alla fiskeformer i älven. Efter att två laxar har fångats ska laxfisket upphöra för resten av perioden. Vid förhandlingarna beslutade man utifrån forskarnas beräkningar om en säsongskvot på två laxar, vilket beräknas minska fångsten i älven med cirka en fjärdedel. Intressegruppernas yttranden förordade i stor utsträckning att det införs en säsongsbunden kvot.

Laxfisket i Torne älv inleds måndagen den 9 juni kl. 19.00. Sista tillåtna fiskedagen är den 15 augusti. Därefter är det tillåtet att fram till den 25 augusti fiska lax med drag som har hullingslösa krokar och bedriva fiske där all lax som fångats och som är längre än 65 centimeter omedelbart släpps fri. Syftet med denna nya bestämmelse är att sörja för verksamhetsförutsättningarna för fisketurismföretagen och samtidigt beakta att undersökningar visar att laxen klarar av behandlingen bättre i augusti än i början av sommaren.

Dessutom kom man överens om att det vid fiske från båt ska vara tillåtet att använda högst fyra spön per båt och vara förbjudet att använda skaftförsedd huggkrok. Genom dessa begränsningar stöds både lax-, örings- och harrbestånden.

Som underlag för förhandlingarna om fiskebestämmelserna användes en rapport om fiskbeståndens tillstånd i Torne älv som tagits fram av Naturresursinstitutet och Sveriges lantbruksuniversitet SLULänk till en annan webbplats.

De ändringar som gjorts inför den kommande fiskesäsongen beror på att laxens svaga uppvandring i Torne älv sannolikt kommer att fortsätta, och därför är det nödvändigt att minska fisketrycket mot laxen i älven och i havet. På detta sätt skyddas de stora laxarna, som är värdefulla för fortplantningen och mångfalden. De vandrar upp i älven i början av fiskesäsongen och befinner sig på sina lekplatser i älven i slutet av fiskesäsongen.

Finland föreslog också att fisket med ryssjor i havet senareläggs och att antalet ryssjor per fiskare begränsas inom avtalsområdet, men ingen överenskommelse nåddes om detta. Båda länderna strävar emellertid efter att reglera det kommersiella fisket till havs så att det stöder laxens vandring i älvarna.

De bestämmelser som överenskommits genom protokoll ska tas in i den nationella lagstiftningen genom en förordning av statsrådet. Ett protokoll enligt förordningen publiceras också i författningssamlingens fördragsserie.

Bilagor:
Protokoll om de fiskebestämmelser som Finland och Sverige har kommit överens om för Torne älv 2025Filen öppnas i en ny flik pdf 2MB

Mer information:
Orian Bondestam, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 162 494, fornamn.efternamn@gov.fi
Tapio Hakaste, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 162 152, fornamn.efternamn@gov.fi
 

EU och internationella frågor Fiskar Natur och klimat