Hoppa till innehåll
Media

Jaana Husu-Kallio konstaterar vid toppmötet mellan EU och AU att samarbete och dialog är viktigt när livsmedelssystemen förändras

jord- och skogsbruksministeriet
Utgivningsdatum 30.6.2023 15.49 | Publicerad på svenska 4.7.2023 kl. 10.42
Pressmeddelande
Kanslichef Jaana Husu-Kallio och panafrikanska jordbrukarorganisationens president Kolyang Palebele vid AU-EU-konferensen. (©FAO/Alessandra Benedetti)

Jord- och skogsbruksministeriets kanslichef Jaana Husu-Kallio var Finlands representant vid Afrikanska unionens (AU) och EU:s konferens för jordbruksministrar i Rom i fredags. Temat för den femte konferensen mellan AU och EU var ”resilienta livsmedelssystem och hållbara värdekedjor inom jordbruket”. Konferensen hölls före FN:s livsmedels- och jordbruksorganisations (FAO) 43:e konferens som inleds i Rom på veckoslutet, där Husu-Kallio leder Finlands delegation.

Vid konferensen tog man fram en gemensam vision för det nya partnerskap mellan AU och EU som man enades om vid toppmötet mellan de två unionerna i februari 2022. Den globala covid-19-pandemin, Rysslands anfallskrig mot Ukraina, utdragna konflikter, klimatförändringar och andra sorters tryck på miljön har försämrat livsmedelstryggheten över hela världen.

Eftersom det globala livsmedelssystemet är skört är det nödvändigt att man på båda kontinenterna förstärker resiliensen mot de många olika utmaningar som drabbar jordbrukssektorn. Under dagens lopp diskuterades bland annat vilken betydelse investeringar, forskning och innovationer har samt livsmedelssystemens klimatresiliens och handelspolitik. 

Kanslichef Husu-Kallio höll öppningstalet på ett sidoevenemang där man funderade på vilken roll producentorganisationer spelar i resilienta livsmedelssystem och hållbara värdekedjor inom jordbruket. I sitt öppningsanförande betonade hon vikten av samarbete och dialog i förändringsarbetet. 

”Det är omöjligt att skapa resilienta livsmedelssystem om inte alla parter görs delaktiga i arbetet både lokalt och globalt. Jag tror att det är nödvändigt att alla parter sätter sig runt samma bord för att identifiera fördelarna och nackdelarna med besluten. De erfarenheter som Finland har av att involvera producentorganisationer kan komma till nytta även i större utsträckning”, konstaterade Husu-Kallio.

Mer information: 
Aulikki Hulmi, enhetschef, jord- och skogsbruksministeriet, tfn +358 50 475 0066

EU och internationella frågor Mat och jordbruk