Hoppa till innehåll
Media

Minister Leppä deltar i jordbruksministrarnas toppmöte och besöker Grüne Woche

Utgivningsdatum 18.1.2018 8.52 | Publicerad på svenska 18.1.2018 kl. 9.15
Pressmeddelande

Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä deltar i jordbruksministrarnas toppmöte i Berlin den 19 januari och besöker också Finlands mässpaviljong på Grüne Woche.

Temat för toppmötet i år är husdjursproduktionens framtid med tanke på hållbarhet samt ansvars- och effektfullhet. Ministern, som har bilaterala diskussioner med flera europeiska jordbruksministrar, öppnar också Finlands mässpaviljong.

På mässan presenteras både finska livsmedel och resmål för matturister i skärgården och i trakterna kring Salo, Kuopio och S:t Michel. I paviljongen finns också finska destilleriers Finnbar och ett försäljningsställe Stora öl - små bryggerier. Antalet utställande företag är närmare 30.

- Tyskland är ett av de länder som hör till vår målgrupp. Genom vårt tillväxtprogram Food from Finland  har vi utvecklat vår livsmedelsexport på ett väsentligt sätt. År 2017 togs över 100 finska livsmedel in i sortimentet för den tyska handelskedjan CITTI. Våra mål för livsmedelsexporten är ambitiösa och nu när vi har rätt riktning måste vi också få mer fart. I det arbetet deltar vi alla. År 2017 ökade Finlands livsmedelsexport med 13 procent, det vill säga med 130 miljoner euro. Vi har jobbat hårt för det, säger minister Leppä.

CITTI-handelskedjans produktlistning är en del av kampanjen Enjoy Finland - Reinste Natur som lanserades tillsammans av Business Finlands tillväxtprogram Food from Finland och Visit Finland.  Nya finska livsmedel kan också köpas på CITTI-kedjans webbutik Lieferello som levererar varor till hela Tyskland.

Världens största jordbruks-, livsmedels- och trädgårdsmässa, Grüne Woche, ordnas varje år i Berlin. Mässan som nu ordnas för 83 gången samlar 1 600 utställare och 400 000 besökare. Finlands mässpaviljong finansieras av jord- och skogsbruksministeriet och för organiseringen svarar Business Finlands enhet Visit Finland och tillväxtprogrammet Food from Finland tillsammans med jord- och skogsbruksministeriet och MTK.

- Det är viktigt att vi gör oss synliga här även under de kommande åren. Vårt primära mål är dock att se till att vi kan utveckla vår livsmedelsexport långsiktigt. Samhället ska se till att lagstiftningen är i skick och samtidigt genom Food from Finland-programmet hjälpa finska företag ut på världsmarknaden samt säkra att Livsmedelssäkerhetsverkets exportmyndigheter har tillräckliga resurser.

Ytterligare information:

Anna-Leena Miettinen, enhetschef, tfn 040 033 0812 2439, anna-leena.miettinen(at)mmm.fi
Risto Lahti, ministerns specialmedarbetare, tfn 050 565 0424, risto.lahti(at)mmm.fi

Djur och växter Forskning och utveckling Jari Leppä