Hoppa till innehåll
Media

Jaktvårdsavgiften för unga sänks till 20 euro

jord- och skogsbruksministeriet
Utgivningsdatum 14.9.2018 14.12 | Publicerad på svenska 17.9.2018 kl. 17.09
Pressmeddelande

Det föreslås att jaktvårdsavgiften för personer under 18 år sänks från nuvarande 39 euro till 20 euro. Målet med ändringen är att sänka kostnaderna för jakt som hobby och att uppmuntra unga att börja jaga. Regeringen lämnade i fredags en proposition om avgiften till riksdagen.

– Att jaga är ett ypperligt sätt att spendera tid tillsammans i naturen. Förutom den egentliga jakten gör jägarna ett viktigt arbete för natur- och viltvården. Förslaget är en stark signal till viltbranschens aktörer att främja ungas deltagande i jakt som hobby, säger jord- och skogsbruksminister Jari Leppä.

Innan jaktvårdsavgift betalas ska kunskapen inom jakt och viltvård samt kännedom om bestämmelserna och föreskrifterna om jakt visas genom jägarexamen. Examen och utbildningsmaterialet uppdaterades i fjol. Jaktvårdsföreningarna ordnar förberedande kurser inför examen. Enligt jord- och skogsbruksministeriet är det viktigt att varje jaktvårdsförening ordnar kurser för dem som är intresserade av jakt.

Var och en som jagar eller är jaktledare enligt jaktlagen ska för varje jaktår betala jaktvårdsavgift. Den som har betalat avgiften ges ett jaktkort. Jaktvårdsavgift behöver inte betalas av den som vid jakt är hundförare, eller den som vid jakt på hjortdjur är drevkarl eller som på annat sätt bara biträder vid jakten.

Antalet jägare under 18 år uppskattas vara ca 8 600 år 2018.

Ytterligare information:                                                                                                 

Teemu Nikula, äldre regeringssekreterare, tfn 050 3315 128, fornamn.efternamn@mmm.fi

Janne Pitkänen, specialsakkunnig, tfn 040 867 2667, fornamn.efternamn@mmm.fi
Teppo Säkkinen, ministerns specialmedarbetare, tfn 050 516 2868, fornamn.efternamn@mmm.fi

Jari Leppä