Finland får zoonoscenter
Statsrådet godkände i dag förordningen om ett nationellt zoonoscenter. Zoonoscentret är ett samarbetsorgan för Livsmedelssäkerhetsverket och Folkhälsoinstitutet. Centret har i uppgift att effektivisera bekämpningen och uppföljningen av zoonoser, dvs. sjukdomar som smittar mellan djur och människor.
Med tanke på folkhälsan och nationalekonomin är zoonoser en betydande grupp av smittsamma sjukdomar. De kan smitta direkt eller indirekt från djur till människor till exempel via livsmedel, hushållsvatten eller omgivning. I Finland är det salmonella samt kampylo- och yersiniabakterier som orsakar mest zoonoser som sprids via livsmedel. Zoonoser som uppkommer till följd av direkt kontakt är till exempel sorkfeber, borrelios och rabies. Internationellt sett är zoonosläget i Finland bra. För att situationen inte ska ändras krävs det ett allt intensivare samarbete mellan de olika aktörerna.
Zoonoscentret som inleder verksamheten i början av år 2007 har i uppgift att samordna bekämpningsarbetet av zoonoser på jord- och skogsbruksministeriets och social- hälsoministeriets verksamhetsområde. Arbetet rör såväl befolkning, livsmedel, djur som foder. Centret ska bland annat följa upp och informera om zoonossituationen, planera tillsyns- och uppföljningsprogram samt forskningsprojekt. Centret leder utredningen av matförgiftningsepidemier och övriga hälsorisker knutna till zoonoser på det nationella planet.
Zoonoscentret är en nätverksorganisation vars uppgifter sköts av Livsmedelssäkerhetsverkets och Folkhälsoinstitutets personal. I början motsvarar arbetsinsatsen cirka 20 årsverken. Vid verket inrättas en direktörstjänst som förläggs på Livsmedelssäkerhetsverket.
Ytterligare information:
veterinäröverinspektör Terhi Laaksonen, JSM, tfn 09-160 527 82, 0400 396488
överinspektör Sebastian Hielm, SHM, tfn 09-160 74121
enhetsdirektör Riitta Maijala, Evira, tfn 020 77 242 10, 040 5722897
avdelningsdirektör Petri Ruutu, Folkhälsoinstitutet, tfn 09- 4744 86 70