Hoppa till innehåll
Media

Tunne biotalous – Muotoilijat ja biotalouden asiantuntijat tekevät tulevaisuutta yhteistyössä

maa- ja metsätalousministeriötyö- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 29.9.2016 10.30
Tiedote
Kuva: Outi Mustonen

Biotaloudesta puhutaan paljon, mutta mitä se oikein tarkoittaa ja miten se koskettaa jokaista? Tämä selviää 11.–13. marraskuuta Metsämessujen biotalousosastolla, jonka muotoilijat rakentavat yhdessä maa- ja metsätalousministeriön sekä sen hallinnon alan organisaatioiden kanssa.

– Suomalaisen tutkimuksen, muotoilun sekä yritysten osaamisen avulla voimme hyödyntää uusiutuvia luonnonvarojamme entistä kestävämmin ja ekologisemmin. On tähdättävä siihen, että niin puusta kuin pelloilta saatavien raaka-aineiden jalostusarvo nousee ja kehitämme uusia innovatiivisia tuotteita. Metsämessujen biotalousosastolla konkretisoidaan, että biotalous on Suomelle suuri mahdollisuus, sanoo maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

Suomalaiset biotalouden toimijat ovat yhdistäneet voimansa jo aiemmin ja esiintyneet maa- ja metsätalousministeriön johdolla eri tapahtumissa kertomassa palveluistaan. Uusia näkökulmia tuovat nyt muotoilijat.

– Olemme yhdistäneet jo vuosia muotoilua puupohjaisten biomateriaalien tutkimukseen Aalto-yliopistossa, mutta nyt pääsemme edistämään biotaloutta laajemminkin. On hienoa olla mukana kertomassa, miten hyvin Suomessa huolehditaan esimerkiksi metsän hyvinvoinnista, vesistöjen puhtaudesta ja kestävästä metsästyksestä, kertoo Pirjo Kääriäinen Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta.

Biotalousosaston on suunnitellut muotoilun maisteriopiskelija Outi Mustonen. Osaston taustatyö on tehty Aalto-yliopiston CHEMARTS-kesäkoulun työpajassa. Siinä mietittiin, miten biotaloudesta voisi kertoa uudella ja kiinnostavalla tavalla. Osaston kalusteet syntyvät huonekaluvalmistaja Iskun tehtaalla Lahdessa.

– On hienoa olla mukana suomalaisten biotaloustoimijoiden yhteistyössä. Iskun käyttämä puumateriaali on PEFC-sertifioitua, eli tiedämme, että tuotteissa käytetty puu tulee kestävän kehityksen periaatteiden mukaan hoidetuista metsistä. Uskomme vahvasti kotimaisuuteen ja työllistämme Suomessa suoraan 700 työntekijää ja kumppaneidemme kautta 1300 henkilöä. Olemme keskittäneet sekä tuotantomme että hankintaamme Suomeen, sanoo Iskun toimitusjohtaja Arto Tiitinen.

Yhteistyön tuloksia nähdään Metsämessuilla Helsingin Messukeskuksessa 11.–13.11.2016. Toteutuksessa ovat mukana maa- ja metsätalousministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, Metsähallitus, Suomen metsäkeskus, Maanmittauslaitos, Suomen riistakeskus, Luonnonvarakeskus Luke ja Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.
 

Lisätietoja:
viestintäjohtaja Pekka Väisänen, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0295 162 480, etunimi.sukunimi@mmm.fi
muotoilija Pirjo Kääriäinen, Aalto yliopisto, p. 050 381 0217,
etunimi.sukunimi@aalto.fi
toimitusjohtaja Arto Tiitinen, Isku, p. 0400 566875,
etunimi.sukunimi@isku.fi