Aktuellt
Utöver lagstiftning styr flera nationella strategier och program användningen av Finlands skogar. Den viktigaste är den nyligen uppdaterade nationella skogsstrategin som sträcker sig fram till 2035. På den här sidan hittar du aktuell information om de strategier som styr skogspolitiken, uppdateringar i lagstiftningen och om styrningen av skogsvården.
Strategier och program
Den nationella skogsstrategin innehåller de centrala riktlinjerna för Finlands skogspolitik. Nationella skogsrådet godkände i december 2022 en ny nationell skogsstrategi, som sträcker sig till 2035. Strategins genomförande inleddes vid ingången av 2023. Vid sitt allmänna sammanträde den 19 oktober 2023 fattade statsrådet ett principbeslut om den nationella skogsstrategin.
Den nationella skogsstrategin innehåller de viktigaste målen och prioriterade områdena när det gäller utvecklingen av skogsbranschen. Den nationella skogsstrategin 2035 är en samordnande näringsstrategi. I strategin beaktas den övergripande hållbara utvecklingen samt skogarnas betydelse när det gäller att bekämpa klimatförändringarna och anpassa sig till dem.
Mer information
Den nationella skogsstrategin 2035
Satu Rantala, konsultativ tjänsteman, tfn 029 516 2045
Statsrådet godkände en redogörelse om klimatplanen för markanvändningssektorn och överlämnade den till riksdagen i juli 2022. Genom planen ska markanvändningssektorn i allt högre grad integreras i planeringen och genomförandet av den nationella klimat- och energipolitiken. När det gäller ett klimatsäkert skogsbruk är målet att upprätthålla och stärka skogarnas kolsänkor genom att främja skogsvården, värna om skogens tillväxt och hälsa samt att tillämpa olika sätt att odla och behandla skog. Målet är att öka skogsarealen bland annat genom att främja beskogning av impedimentmark och minska avskogningen. Avsikten är också att främja användningen av träprodukter som lagrar kol på lång sikt. Klimatåtgärder inom markanvändningssektorn främjas också genom redan befintliga styrnings- och incitamentsystem samt genom projektverksamhet, i synnerhet genom klimatåtgärdspaketet Fånga kolet.
Mer information
Markanvändningssektorns klimatplan MISU
Projekt för ett klimatsäkert skogsbruk (på finska)
Reetta Sorsa, konsultativ tjänsteman, tfn 029 162 087
Syftet med handlingsplanen för den biologiska mångfalden i skogarna i Södra Finland 2008–2025 (Metso) är att öka skyddet av skogarna med frivilliga metoder. Planen kompletterar den nationella skogsstrategin när det gäller målen för ekologisk hållbarhet. Målet för handlingsplanen är att stoppa minskningen av naturtyper med skog och skogsarter och att stabilisera en gynnsam utveckling av den biologiska mångfalden. Målet är att inom ramen för handlingsplanen fridlysa sammanlagt 96 000 hektar skogsmark före utgången av 2025, och därtill att fridlysa sammanlagt 82 000 hektar naturobjekt i ekonomiskogar med hjälp av miljöstöd och naturvårdsprojekt. I slutet av 2023 hade 97 procent av målet för skogsskydd uppnåtts, vilket betyder att nästan 93 000 hektar skog hade skyddats.
Ett annat centralt mål för METSO-programmet är att ingå miljöstödsavtal och utföra naturvårdsarbeten på 82 000 hektar fram till 2025. Fjolårets resultat när det gäller uppnåendet av detta mål var sammanlagt 5 400 hektar, vilket är klart bättre än de senaste årens resultat. Det innebär att 79 procent av målet har uppnåtts, det vill säga cirka 65 000 hektar.
I statsrådets principbeslut om Helmi-programmet står också att METSO-programmet fortsätter till 2030. Innehållet i och de nya målen för fortsättningen på Metso-programmet fastställs senast 2025.
Mer information
Metso-programmet
Metsonpolku.fi
Ville Schildt, konsultativ tjänsteman, tfn 029 516 2190
Helmi-programmet är miljöministeriets och jord- och skogsbruksministeriets gemensamma program. Programmet genomförs av närings-, trafik- och miljöcentralerna, Forststyrelsen, Finlands miljöcentral, Finlands skogscentral, Finlands viltcentral samt kommuner och civilsamhällesorganisationer. Åtgärder vidtas både inom och utanför skyddsområdena.
Ett centralt mål med Helmi-programmet är att studera olika livsmiljöer och deras behov av restaurering och vård. De granskas som stora helheter och i samarbete mellan flera aktörer. Restaurerings- och vårdåtgärderna riktas så att de är så verkningsfulla som möjligt med tanke på den biologiska mångfalden. Åtgärderna i programmet baserar sig på frivillighet bland markägarna. Programmet innehåller 40 åtgärder för att förbättra restaureringen, vården och skyddet av olika livsmiljöer.
Mer information
Helmi-programmet
Kontaktperson vid jord- och skogsbruksministeriet: Ville Schildt, konsultativ tjänsteman, tfn 029 516 2190
Klimat- och
Finland har satt som mål att fram till 2030 höja andelen förnybar energi till över 50 procent av den slutliga energianvändningen, öka självförsörjningsgraden i fråga om energi till över 55 procent, halvera den inhemska användningen av importerad olja samt höja andelen förnybar energi.
Fokus för de politiska åtgärderna i klimat- och energistrategin 2022 ligger på uppnåendet av EU:s klimat- och energimål för 2030 och på regeringsprogrammets mål om klimatneutralitet 2035. Strategin inbegriper alla utsläpp av växthusgaser inom utsläppshandelssektorn, ansvarsfördelningssektorn och markanvändningssektorn samt kolsänkor inom markanvändningssektorn och de övriga sektorerna.
I klimat- och energistrategin omfattas skogssektorn av riktlinjerna för både kolsänkor och höjningen av andelen förnybar energi.
Mer information
Statsrådets redogörelse om den nationella klimat- och energistrategin (på finska)
Arbets- och näringsministeriet ansvarar för strategin
Kontaktperson vid jord- och skogsbruksministeriet: Kaisa Pirkola, konsultativ tjänsteman, tfn 029 516 2350
Bioekonomistrategi
Finlands bioekonomistrategi uppdaterades våren 2022. Strategin syftar till att främja utvecklingen av nya produkter och tjänster som baserar sig på förnybara naturresurser. Med hjälp av uppdateringen stöds den ekonomiska tillväxten, sysselsättningen och Finlands mål om klimatneutralitet. Visionen för strategin är ”Högre mervärde på ett hållbart sätt”. Målet för strategin är att skapa konkurrenskraftiga villkor för bioekonomi i Finland, ny affärsverksamhet inom bioekonomi, en stark kunskapsbas inom branschen samt att säkerställa tillgången till biomassor och en hållbar användning av dem. År 2024 fortsätter planeringen och genomförandet av strategin.
Mer information
Bioekonomistrategi
Projekt inom bioekonomi (på finska)
Arbets- och näringsministeriet ansvarar för strategin
Kontaktperson vid jord- och skogsbruksministeriet: Anne Vehviläinen, bioekonomiråd, tfn 029 516 2236
Uppdateringar av lagstiftningen och styrningen av skogsvården
2021–2023 fanns ett stödsystem för beskogning av impedimentmark, med det har upphört. Stödet kunde sökas hos skogscentralen och de sista ansökningarna skulle vara hos skogscentralen före utgången av 2023. Skogscentralen fattade stödbesluten före den 30 juni 2024. Stödet beviljades privata markägare för att beskoga till exempel åkrar som har tagits ur produktion eller nedlagda torvtäkter.
Ytterligare information:
Stöd för beskogning av obrukad mark
Stöd för beskogning av impedimentmark upphör – regeringens proposition som gäller övergångsperioden sänds på remiss (pressmeddelande 11.8.2023)
Begäran om utlåtande om utkastet till regeringens proposition med förslag till lag om ändring av 29 § i lagen om temporärt stöd för beskogning (på finska)
Utkast till regeringens proposition med förslag till lag om ändring av 29 § i lagen om temporärt stöd för beskogning (på finska)
Ett temporärt incitamentsystem för skogsbruket, även kallat Metka, togs i bruk den 1 januari 2024. Metka ersatte det så kallade Kemera-stödsystemet.
Syftet med incitamentsystemet för skogsbruket är att främja ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbar vård och användning av privata skogar. Incitamentsystemet innehåller följande stöd: stöd för vård av plantbestånd och ungskog, stöd för vitaliseringsgödsling, stöd för en plan för vård av torvmarksskog, stöd för vattenvårdsåtgärder och byggande av vägar på dikesrenar i torvmarksskog, stöd för skogsbrukets vägnät, miljöstöd, stöd för vård av skogsnaturen och stöd för hyggesbränning. Stöd kan också beviljas för uppsamling av klenvirke som fällts i samband med vård av plantbestånd och ungskog.
Ändringar i incitamentsystemet vid ingången av 2025
Stödet för byggande av nya skogvägar upphörde.
Ansökan om finansiering av skötsel av plantbestånd och ungskog ska lämnas in senast sex månader efter att åtgärderna har inletts.
Ändringar i stödnivåerna och stödvillkoren vid ingången av 2026
Vid ingången av 2026 ändras stödvillkoren för vården av plantbestånd och ungskog. Maximikravet på genomsnittshöjden på plantbestånd eller ungskog som odlas efter vårdarbetet räknas i meter.
Tillägget för hopsamling av klenträd minskar. Från ingången av 2026 är stödet 250 euro per hektar för de objekt för vård av plantbestånd och ungskog där klenträd hopsamlas.
Från och med ingången av 2026 minskar också stödet för grundlig förbättring av enskilda vägar. I fortsättningen är stödet 50 procent av de godtagbara skäliga totalkostnaderna. Ändringen gäller gemensamma projekt och projekt som genomförs i en samfälld skog.
Mer information:
Stöd till skogsbruket
Niina Riissanen, forstråd, tfn 029 516 2339
Rekommendationerna för skogsvård handleder skogsägarna i skogsvårdens grunder och metoder. Rekommendationerna är en samling av de bästa metoderna och alternativen för en hållbar vård av den finländska skogen, och med hjälp av dem kan skogsägare lära sig grunderna om de olika alternativen för skogsvård och skogsanvändning. Målet är att ge råd och uppmuntra skogsägare att sköta sina skogar väl. Det är frivilligt att tillämpa rekommendationerna. Trots detta används de flitigt inom det finska skogsbruket.
Rekommendationerna uppdateras regelbundet i samarbete med olika aktörer. Innehållet har uppdaterats så att det överensstämmer med ett klimatsäkert skogsbruk. Uppdaterade rekommendationer har publicerats om riskerna för skogsskador och hanteringen av dem samt om vården av torvmarker. Gallringsmodellerna ska uppdateras så att de är dynamiska. År 2022 inleddes uppdateringen av rekommendationerna om naturvård för ekonomiskogar.
Mer information:
Rekommendationer för skogsvård, JSM
Rekommendationer för skogsvård, Tapio Länk till en annan webbplats
Satu Rantala, konsultativ tjänsteman, tfn 029 516 2045