Arbetsgruppen för stora rovdjur föreslår metoder för att möjliggöra stamvårdande jakt
Den expertarbetsgrupp som haft till uppgift att utveckla förfarandena för dispens för jakt på stora rovdjur har färdigställt sin rapport. Arbetsgruppen föreslår metoder för att möjliggöra stamvårdande jakt i Finland.
Den expertarbetsgrupp som haft till uppgift att utveckla förfarandena för dispens för jakt på stora rovdjur har färdigställt sin rapport. Arbetsgruppen föreslår metoder för att möjliggöra stamvårdande jakt i Finland.
Expertarbetsgruppens rapport om utveckling av förfarandena för dispens för jakt på stora rovdjur publicerades torsdagen den 28 november. Fokus i rapporten ligger på att utveckla den stamvårdande jakten på björn, varg och lodjur. Arbetsgruppen har redan tidigare lagt fram ett förslag om att göra beviljandet av skadebaserade dispenser smidigare, och den förordning som utarbetats utifrån arbetsgruppens förslag trädde i kraft i juli.
Arbetsgruppen konstaterar i sin rapport att stamvårdande jakt på stora rovdjur inte är möjlig i Finland särskilt på grund av att det mål som gäller undantag från skydd av arter och som fastställts med stöd av EU:s habitatdirektiv inte har godkänts vid de nationella domstolarna.
Syftet med arbetsgruppens förslag är framför allt att bidra till fastställandet av ett godtagbart mål när dispenser söks hos och behandlas vid Finlands viltcentral. Syftet är dessutom att man i dispenserna bättre ska kunna beakta regionala aspekter vad gäller de stora rovdjuren och deras inverkan. Motiveringar som anknyter till regionala aspekter har blivit alltmer framträdande i högsta förvaltningsdomstolens avgöranden.
Målet och det största tillåtna antalet fällda individer inom varje enskilt stamförvaltningsområde ska fastställas genom förordning
Arbetsgruppens främsta förslag är att jord- och skogsbruksministeriet i fortsättningen ska fastställa ett mål som gäller dispenser på stamvårdande grunder för varje enskild art och för varje enskilt stamförvaltningsområde. I jaktlagen föreslås en ändring som ger ministeriet behörighet att göra detta. Förslaget att genom förordning fastställa ett mål stöder den prövning av dispenser som Finlands viltcentral utför och hjälper den som ansöker om dispens att motivera behovet av dispens.
Förvaltningsplanerna ska uppdateras så att förvaltningsområdena, de mål och åtgärder som gäller dem samt särdragen hos dessa identifieras tydligare och exaktare än i nuläget. Ministeriet ska årligen genom förordning fastställa förvaltningsområdena för stora rovdjur och det största tillåtna antalet fällda individer. Det föreslås att aktuella forskningsrön om de stora rovdjurens biologi och ekologiska behov samt olika aktörers synpunkter på förvaltningen och skyddet av viltbestånden ska tas i beaktande när förvaltningsområdena fastställs.
”Vi tror att dessa åtgärder ger en god utgångspunkt för att möjliggöra stamvårdande jakt på stora rovdjur med beaktande av EU-domstolens och de nationella domstolarnas rättspraxis. Därför föreslår arbetsgruppen att beredningen av en ändring av jaktlagen och uppdateringen av förvaltningsplanerna för varg och björn inleds. Målet är att stamvårdande jakt på björn ska kunna inledas redan nästa höst”, säger arbetsgruppens ordförande Vesa Ruusila från jord- och skogsbruksministeriet.
De ändringar som gäller varg och björn föreslås träda i kraft för den jaktsäsong som inleds hösten 2025
Arbetsgruppen föreslår att regeringens proposition om ändring av jaktlagen lämnas till riksdagen i början av 2025 så att den hinner träda i kraft före den jaktsäsong som inleds nästa höst.
Avsikten är att arbetet med att uppdatera förvaltningsplanen för björn och arbetet med att färdigställa förvaltningsplanen för varg ska inledas omedelbart. Målet är att de ändringar som gäller björn träder i kraft mot slutet av våren 2025 och de ändringar som gäller varg hösten 2025.
Minister Essayah: Arbetsgruppens rapport är ett viktigt steg på vägen mot en mer balanserad rovdjurspolitik
Expertarbetsgruppen överlämnar sin rapport till jord- och skogsbruksminister Sari Essayah torsdagen den 28 november. Minister Essayah var ordförande för den styrgrupp som ansvarade för styrningen av arbetet.
”Arbetsgruppens rapport är ett viktigt steg på vägen mot en mer balanserad rovdjurspolitik. Mycket återstår att göra innan vi kommer i mål, men nu har den juridiska aspekten, det vill säga de möjligheter som den nationella lagstiftningen ger, noggrant utretts av de bästa experterna”, säger minister Sari Essayah.
”Rapporten innehåller också riktlinjer för de följande stegen i arbetet. Arbetsgruppen konstaterade att det är viktigt att bättre beakta regionala aspekter i dispenser på stamvårdande grunder. Det väsentliga är att förbättra viltförvaltningens möjligheter att motivera dispensbesluten mer vattentätt och att i motiveringen beakta även socioekonomiska aspekter. Referensvärdena för bestånden av stora rovdjur och det val av risknivåer som ligger till grund för dem kommer att ses över redan i samband med uppdateringen av förvaltningsplanerna”, konstaterar ministern.
”Dessutom fortsätter vi att aktivt påverka EU-lagstiftningen för att vi ska kunna ingripa i de grundläggande orsakerna till problemet. I höstas tog vi ett stort steg framåt när EU-länderna understödde vårt förslag att ändra vargens skyddsstatus. Ändringen av skyddsnivån kommer att behandlas vid partskonferensen för Bernkonventionen i december. Denna ändring är en förutsättning för att bilagorna till habitatdirektivet ska kunna ändras. Finland har främjat frågan aktivt, och jag är glad över att medlemsländerna har insett vikten av att möjliggöra en socialt hållbar förvaltning av vargstammen”, säger ministern.
I förvaltningsplanerna för björn, lodjur och varg har så kallad stamvårdande jakt identifierats som en viktig del av förvaltningen av arterna.
Vid stamvårdande jakt är det fråga om ett sådant undantag från skyddet av arter som avses i artikel 16.1 e i habitatdirektivet och för vilket det inte har angetts något mål i direktivet. Det är medlemsstatens egen uppgift att fastställa ett godtagbart mål.
Dispenser för jakt på stora rovdjur på stamvårdande grunder eller på grund av skada eller säkerhetshot beviljas av Finlands viltcentral.
Också polisen kan bestämma att ett stort rovdjur ska avlivas om djuret utgör ett hot mot människans säkerhet eller orsakar någon annan betydande skada.
Länkar
Arbetsgruppens rapport
Mer information om arbetsgruppen och projektet i statsrådets projektportal
Jord- och skogsbruksministeriets pressmeddelande 11.7.2024: De ändringar som gör förfarandena för dispens för stora rovdjur av skadeskäl smidigare har godkänts
Mer information
Vesa Ruusila, expertarbetsgruppens ordförande, vilt- och fiskeråd, jord- och skogsbruksministeriet, tfn 029 516 2051, fornamn.efternamn@gov.fi
Sonja Falk, ministerns specialmedarbetare, tfn 050 911 4546, fornamn.efternamn@gov.fi