Hoppa till innehåll
Media

Bioenergipris till finländsk Dan Asplund

jord- och skogsbruksministeriet
Utgivningsdatum 27.6.2008 11.59
Pressmeddelande -

”Hela Finland har all orsak att vara stolt över det nordiska bioenergipriset som tilldelats Dan Asplund. Det är ett tecken på att bioenergikunnandet är på en hög nivå i vårt land trots att priset gavs till en person”, kommenterar jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila överräckandet av Nordiska ministerrådets bioenergipris år 2008. Priset samt en check på 50 000 danska kronor överräcktes till Asplund på torsdagen på Nordiska ministerrådets möte i Växjö i Sverige.

Dan Asplund har under drygt 30 år arbetat framgångsrikt för att utveckla och främja användningen av förnyelsebara energikällor, speciellt inom bioenergiteknologi, såväl inom den offentliga som den privata sektorn.

Asplund har bland annat verkat som forskare, chef och forskningsprofessor vid Statens tekniska forskningscentral VTT och som direktör vid vetenskapsparken Jyväskylä Science Park. Asplund har även lett Finlands nationella bioenergiteknologiprogram åren 1993-1998, den största satsningen någonsin på området i Finland.

Nordiska ministerrådets bioenergipris utdelades i år för andra gången. Priset tilldelas en person eller organisation som har gjort en särskild insats för att främja och öka användningen eller produktionen av bioenergi.

Ytterligare information från jord- och skogsbruksministeriet:
Överinspektör Veli-Pekka Reskola, jord- och skogsbruksministeriet, tel. (09) 160 53396