Hoppa till innehåll
Media

EU-kommissionens förslag om skogsövervakning behöver ytterligare arbete – For Forest+ Group presenterar en väg framåt

jord- och skogsbruksministeriet
Utgivningsdatum 23.9.2024 18.08
Pressmeddelande

Österrike, Finland, Frankrike, Slovenien och Sverige anser att kommissionens förslag om skogsövervakning har vissa förtjänster men att betydande vidarearbete krävs för att skapa ett sunt ramverk. Gruppens åsikt presenterades under en AOB i Jordbruks- och fiskerirådet den 23 september. Punkten fick stöd av ytterligare sju medlemsstater.

I november 2023 föreslog kommissionen en EU-förordning om skogsövervakning. Rådets för ändamålet avsedde arbetsgrupp för skogsövervakning har diskuterat förslaget under de belgiska och ungerska ordförandeskapen. Med denna AOB vill länderna i For Forest+ Group hjälpa ordförandeskapet med kommande steg.

Insamlingen av uppdaterade skogsdata och information har utvecklats under årtionden i individuella EU-medlemsstater, och i vissa länder i upp till 100 år. Harmoniseringen av data är viktig och EU:s medlemsstater har under lång tid bidragit i globala insatser för att utveckla harmoniserade data tillsammans med internationella organisationer som FAO, Forest Europe och ENFIN.

Förslaget bör bygga på dessa insatser för att uppnå bästa möjliga globala synergier och kostnadseffektivitet. På samma vis har medlemsstaterna lyft fram betydelsen av att basera övervakningen på nationella data och behovet av att säkerställa informationens lämplighet, kvalitet, precision, enhetlighet, säkerhet och konfidentialitet.

”Tillförlitlig skogsövervakning är avgörande för hela skogssektorn och vi behöver en meningsfull väg framåt för kommissionens övervakningsförslag. Finland stöttar evidensbaserade beslutsprocesser, och genom att i större utsträckning fokusera på att harmonisera statistisk skogsinformation kan vi följa nationella trender”, säger Finlands jord- och skogsbruksminister Sari Essayah.

Förslaget innehåller också ett stort antal delegerade akter och genomförandeakter, vilket ökar osäkerheten. För närvarande är många av de delegerade akterna och genomförandeakterna för långtgående. På ett övergripande plan måste förordningen vara förenlig med annan europeisk lagstiftning och annan rapportering. Mer information finns i AOB-dokumentet.

Det centrala målet för den strategiska For Forest+ Group är att utveckla och stärka samarbetet i skogsrelaterade frågor, dela information om bästa praxis och söka gemensamma ståndpunkter i skogspolitiska frågor, i linje med hållbart skogsbruk.

I år leds For Forest+ Group av Finland. I oktober kommer ministrar och andra högnivårepresentanter från For Forest+ Group-länderna resa till Strasbourg för att utbyta åsikter om skogsövervakning och andra aktuella frågor med ledamöter i Europaparlamentet.

Vägen framåt inom skogsövervakning. Information från de österrikiska, finska, franska, slovenska och svenska delegationerna med stöd av de kroatiska, tjeckiska, lettiska, litauiska, portugisiska, rumänska och slovakiska delegationerna. (PDF i engelska)

Dessutom stödde sex andra medlemsstater detta i sina inlägg och en efterlyste framsteg på ett konstruktivt sätt.

Mer information finns på vår webbplats:

Ministrar från EU-länder med mycket skog samlas för For Forest+ Group-möte i Finland (pressmeddelande från det finska jord- och skogsbruksministeriet, 21 augusti 2024)

Frankrike går med i For Forest+ Group (pressmeddelande från det finska jord- och skogsbruksministeriet, 16 juli 2024)

16 EU-medlemsstater under ledning av Finland: Bioekonomin måste stå i centrum för kommissionens nästa arbetsprogram (pressmeddelande från finska jord- och skogsbruksministeriet, 26 april 2024)



Mer information:



Tapio Luoma-aho
specialmedarbetare, jord- och skogsbruksministeriet
fornamn.efternamn@gov.fi
+358 50 472 7040

Tapio Kytölä
Senior specialist, Finlands permanenta EU-representation
fornamn.efternamn@gov.fi
+32 478 625 138

Juha Roppola
Ministerrådgivare, jord- och skogsbruksministeriet
fornamn.efternamn@gov.fi
+358 295 162 169

Administration Bioekonomi EU och internationella frågor Forskning och utveckling Förvaltningsområde Klimatförändring Natur och klimat Naturresurser Skogar