Hoppa till innehåll
Media

Hygienregler för primärproduktionen av livsmedel

jord- och skogsbruksministeriet
Utgivningsdatum 24.2.2006 10.27
Pressmeddelande -

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om kraven som skall ställas på primärproduktionen för säkerställande av livsmedelssäkerheten (134/2006) träder i kraft 1.3.2006, samtidigt som den nya livsmedelslagen (23/2006). Förordningen baserar sig på EU:s hygienlagstiftning som trädde i kraft i början av året. Den mest betydande reformen är producenternas skyldighet att beskriva sin egenkontroll skriftligt.

Förordningen gäller all primärproduktion av djur, växter och svamp. Primärproduktionen omfattar bland annat växt- och fruktodling, uppfödning av köttboskap, mjölkning av kor, äggproduktion, renskötsel, fiske och fiskodling, jakt och insamling av vilda produkter. I livsmedelslagstiftningen har redan tidigare ingått motsvarande krav, men endast för vissa branscher, såsom mjölk- och fiskproduktionen. Förordningen gäller inte utfodringen av djur som används för livsmedelsproduktion eller primärproduktionen av foder.

Spårbarheten förbättras med egenkontroll och bokföring

Det mest betydelsefulla nya kravet som förordningen medför för producenten är skyldigheten att skriftligt beskriva sin egenkontroll, såsom renhållningen av gårdar och djur samt hanteringen av avfall. Producenterna förutsätts också hålla bokföring över bland annat växternas och djurens sjukdomar samt djur och livsmedel som sänds ut från primärproduktionsstället. Kravet på beskrivning av egenkontrollen träder i kraft först om ett år. Kravet gäller inte personer som samlar vilda produkter och jägare.

Delvis nytt är också kvalitetskrav på vattnet som används på primärproduktionsstället. Grundkravet är att vattnet inte får sätta livsmedlens säkerhet på spel. Därutöver måste vattnet som används för direkt bevattning av bland annat växter som äts som sådana kontrolleras regelbundet.

I förordningen definieras uppgifterna som ska sändas med slaktdjuren från gården (s.k. kedjeinformation). Kravet på lämnande av uppgifter gäller fjäderfä omedelbart från tidpunkten då förordningen träder i kraft och övriga djur senare, vid en tidpunkt som bestäms separat enligt EU-lagstiftningen.

Primärproduktionsställena måste registreras

Enligt livsmedelslagen måste man anmäla primärproduktionsställen, såsom lantgårdar och fiskefartyg, till kommunens tillsynsmyndigheter för registrering. Ingen anmälan behöver göras om registreringsuppgifter om primärproduktionsstället redan finns. Personer som samlar vilda produkter och jägare behöver inte heller göra en anmälan. Avsikten är att de lämnar uppgifter om sin verksamhet till mottagarens bokföring. Renbeteslag kan göra anmälan på rennäringsidkarnas vägnar. Jord- och skogsbruksministeriet och Livsmedelsverket utreder för närvarande hur uppgifterna i de existerande gårdsregistren kan utnyttjas. Anmälningarna för registreringen ska göras före sommaren 2007.

Förordningen ersätter vissa av ministeriets förordningar och beslut som har getts med stöd av hygienlagen, såsom förordningarna om hygien på mjölkproducerande gårdar och fiskefartyg. Bestämmelser om förordningar som ska upphävas ges separat.

Ytterligare information från jord- och skogsbruksministeriet

biträdande avdelningschef Veli-Mikko Niemi tfn (09) 160 52211, 050 367 1039