Elintarvikkeiden alkutuotannolle hygieniasäännöt
Maa- ja metsätalousministeriön asetus alkutuotannolle elintarviketurvallisuuden varmistamiseksi asetettavista vaatimuksista (134/2006) tulee voimaan 1.3.2006 samanaikaisesti uuden elintarvikelain (23/2006) kanssa. Asetuksen perusteet ovat vuoden alussa voimaan tulleessa EY:n hygienialainsäädännössä. Merkittävin uudistus on tuottajien velvollisuus kuvata omavalvontaa kirjallisesti.
Asetus koskee kaikkien eläimistä, kasveista ja sienistä saatavien elintarvikkeiden alkutuotantoa. Alkutuotantoa on muun muassa kasvisten ja hedelmien viljely, lihakarjan kasvatus, lehmien lypsäminen, munien tuotanto, poronhoito, kalastus ja kalanviljely, metsästys ja luonnonvaraisten tuotteiden keräily. Elintarvikelainsäädännössä on aiemminkin ollut vastaavanlaisia vaatimuksia, mutta vain eräille toimialoille kuten maidon- ja kalantuotannolle. Asetus ei koske elintarviketuotantoon käytettävien eläinten ruokintaa eikä rehun alkutuotantoa.
Jäljitettävyyttä parannetaan omavalvonnalla ja kirjanpidolla
Asetuksen tuoma merkittävin uusi vaatimus tuottajalle on velvollisuus kuvata kirjallisesti omavalvontaa kuten tilojen ja eläinten puhtaanapitoa ja jätteiden käsittelyä. Tuottajilta edellytetään myös kirjanpitoa muun muassa kasvien ja eläinten taudeista sekä alkutuotantopaikalta lähtevistä eläimistä ja elintarvikkeista. Vaatimus omavalvonnan kuvaamisesta tulee voimaan vasta vuoden kuluttua. Vaatimus ei koske luonnonvaraisten tuotteiden keräilijöitä ja metsästäjiä.
Osittain uutta on myös alkutuotantopaikalla käytettävän veden laatuvaatimukset. Perusvaatimus on, että vesi ei saa vaarantaa elintarvikkeiden turvallisuutta. Lisäksi muun muassa sellaisenaan syötävien kasvien suoraan kasteluun käytettävä vesi on tutkittava säännöllisesti.
Asetuksessa määritellään teuraseläinten mukana tilalta toimitettavat tiedot (ns. ketjuinfo). Vaatimus tietojen toimittamisesta koske siipikarjaa heti asetuksen voimaantultua ja muita eläimiä myöhemmin, EY-lainsäädännön mukaisesti erikseen säädettävänä ajankohtana.
Alkutuotantopaikat rekisteröitävä
Alkutuotantopaikoista, kuten maatiloista ja kalastusaluksista, on elintarvikelain mukaan ilmoitettava kunnan valvontaviranomaiselle rekisteröintiä varten. Ilmoitusta ei kuitenkaan tarvitse tehdä, jos alkutuotantopaikasta on jo olemassa rekisteröintitiedot. Myöskään luonnonvaraisten tuotteiden keräilijöiden ja metsästäjien ei tarvitse tehdä ilmoitusta. Tarkoitus on, että he antavat toimintaansa koskevat tiedot tuotteiden vastaanottajan kirjanpitoon. Paliskunta voi tehdä ilmoituksen porotalouden harjoittajien puolesta. Maa- ja metsätalousministeriö ja Elintarvikevirasto selvittävät parhaillaan, miten olemassa olevien tilarekisterien tietoja voidaan hyödyntää. Ilmoitukset rekisteröintiä varten tulee tehdä kesään 2007 mennessä.
Asetuksella korvataan eräitä hygienialain nojalla annettuja ministeriön asetuksia ja päätöksiä kuten maidontuotantotilojen ja kalastusalusten hygienia-asetukset. Kumottavista säädöksistä säädetään erikseen.
Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä
apulaisosastopäällikkö Veli-Mikko Niemi puh. (09) 160 52211, 050 367 1039