Landskapets värde – pilotprojekt för ekosystemtjänster på landsbygden (MAISA)
Tillbaka till projektbeskrivningar för den nationella skogsstrategin
Utförare
Yrkeshögskolan i Lahtis i samarbete med Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry och ProAgria Etelä-Suomi ry.
Projektbeskrivning
Löptid: 2018-2020
Ekosystemtjänster i naturen och naturnära, hälso- och välfärdsfrämjande tjänster är en växande bransch. Utvecklingen av innovativa affärskoncept och landskapstjänster som utnyttjar och upprätthåller naturens mångfald skapar nya förtjänstmöjligheter för välfärds-, landsbygds- och kulturturismen. Utnyttjandet av naturens välfärdseffekter skapar nya möjligheter för att utveckla tjänster. Samtidigt ökar bioekonomins värde i Finland och den får ett mångsidigare innehåll, vilket stärker och diversifierar verksamhetsförutsättningarna inom bioekonomi.
Syftet med projektet är att
- kartlägga nuläget för utnyttjandet av landskapets värde inom pilotområdena och göra ett sammandrag av de främsta värdena och möjligheterna i pilotområdena.
- föra samman projektaktörerna och inleda gemensam utveckling i syfte att tillsammans med företagarna, markägarna och de övriga aktörerna skapa preliminära nya koncept för landskapstjänster och utvecklingsplaner för landskapsområden.
- testa de preliminära koncepten för landskapstjänster och utvärdera deras välfärdseffekter.
- vidareutveckla de testade koncepten för landskapstjänster och infrastrukturen tillsammans med markägarna.
- ta fram en verksamhetsmodell för utvecklingen av landskapstjänster och etablera den i hela landet.
I projektet utvecklas och pilottestas en ver.ksamhetsmodell med hjälp av servicedesign på utvalda landskapsområden i syfte att förena de berättelser om landskapet som samlats in tidigare med välfärdseffekterna, tilläggstjänsterna och programtjänsterna i landskapet samt planeringen av objektets tillgänglighet så att det uppstår en produkt. Produktifieringen sker genom förhandlingar med och handledning av markägarna, leverantörerna av guide- och programtjänster samt de kommunala aktörerna. Genom samarbete kan man skapa nya verksamhetsformer och livskraft som är till nytta för markägarna, företagarna i området och hela landsbygden. Åtgärderna motsvarar även målen i den nationella skogsstrategin 2025.
Ytterligare information
Projektet på Lahtis yrkeshögskolas webbplats (på finska)